Jocurile Olimpice de la Soci. Ceremonia de deschidere, marcată de o defecţiune tehnică

Data publicării:
jocurio

Ruşii au cheltuit 50 de miliarde de dolari pentru organizarea acestei competiţii, cea mai spumpa din toate timpurile, menita să demonstreze lumii întregi că Moscova are forţă economică şi logistică. Trei mii de sportivi, 13.000 de jurnalişti şi zeci de mii de turişti vor fi prezenţi în următoarele două săptămâni în staţiunea de la malul Mării Negre.

Un foc de artificii a marcat debutul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Timp de aproximativ trei ore, cei peste 40.000 de mii de oameni din tribunele stadionului Fişt au fost martorii unui spectacol impresionant.

Un spectacol care a întâmpinat probleme chiar la debut: unul dintre cercurile olimpice situate deasupra stadionului nu s-a aprins aşa cum era prevăzut. Este vorba chiar de cercul ce reprezintă continentul american, dar momentul nu a fost transmis de televiziunile din Rusia.

A fost, de altfel, singura problemă cu care s-au confruntat organizatorii ceremoniei. În rest, totul a mers ca la carte, fie că vorbim de insulele uriaşe care au plutit pe deasupra stadionului, de troika - o trăsură uriaşă trasă de trei cai sau de interpretarea a capella, de către un cor, a imnului Rusiei.

A urmat defilarea celor 88 de delegaţii prezente la Soci. Rând pe rând, cei aproape 3.000 de sportivi au trecut prin faţa tribunei în care au luat loc 50 de lideri mondiali, în frunte cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Au fost momente cu adevărat impresionante: pista pe care mergeau sportivii s-a transformat într-o uriaşă hartă a lumii pe care a apărut, pe rând, fiecare ţară prezentă la Jocurile Olimpice.

Cel mai aşteptat moment a fost, însă, spectacolul care a urmat defilării. A fost, practic, o incursiune în istoria ţării, cu două excepţii - nu au fost amintite perioadele leninistă şi stalinistă.

În rest, spectatorii au asistat la un show impresionant, împărţit în trei acte: Rusia medievală, Imperiul şi secolul al 20-lea.

Nu au fost uitate personalităţi ca Petru cel Mare, reformatorul Imperiului Ţarist şi nici regizorul Serghei Eisenstein.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat deschisă ediţia Jocurilor Olimpice de Iarnă după aproape trei ore de spectacol. A urmat aprinderea flăcării olimpice, iar onoarea le-a revenit fostului hocheist Vladislav Tretiak şi fostei patinatoare Irina Rodnina, doi dintre cei mai buni sportivi din istoria ţării.

Şi pentru ca ceremonia să aibă un final la fel de impresionant, acesta a fost marcat printr-un uriaş foc de artificii, care a luminat timp de zece minute cerul oraşului de la malul Mării Negre. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri