O nouă pată pentru FIFA? Numele lui Gianni Infantino apare în Panama Papers

Data actualizării: Data publicării:
Gianni Infantino Facebook FIFA

Foto: Facebook / FIFA

Pe 26 februarie, în discursul de după alegerile FIFA, când a fost numit în funcţia de preşedinte al forului fotbalistic suprem, Gianni Infantino vorbea despre obiectivul său primordial: schimbarea imaginii FIFA, după scandalurile în care aceasta a fost implicată din cauza lui Sepp Blatter şi Michel Platini.

La mai puţin de două luni distanţă, imaginea şefului forului are de suferit, după ce presa germană dezvăluie că numele său ar fi printre oamenii nominalizaţi în deja celebrul Panama Papers. Concret, elveţianul ar fi încheiat contracte de publicitate în 2006 şi 2007 cu firma unui controversat om de afaceri, Hugo Mariano Jinkis, care este cercetat de US Court în cazul de corupţie al FIFA. La vremea respectivă, Infantino era directorul departamentului „Legal” din cadrul UEFA şi colabora deja excelent cu Michel Platini.

Ambele contracte au fost intermediate de o firmă off-shore din Panama, aparţinându-i lui Hugo Mariano Jinkis. „Toate contractele ar fi trebuit să fie examinate de divizia noastră de "Legal" înainte de a fi semnate”, a fost poziţia UEFA, care lasă de înţeles că e puţin probabil ca experţii de la acel moment să nu ştie cu cine şi cum se semnează repsectivele contracte. Poziţia oficială a FIFA, în schimb, are în vedere un singur fapt: nu s-a comis nicio ilegalitate.

Şefi de stat, politicieni influenţi, miliardari, nume mari ale sportului mondial şi celebrităţi din întreaga lume folosesc paradisuri fiscale pentru a îşi ascunde averile, arată investigaţia jurnalistică cunoscută sub denumirea de Panama Papers. Printre numele vehiculate în acest scandal se numără preşedintele rus Vladimir Putin, premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele argentinian Mauricio Macri, premierul pakistanez Nawaz Sharif şi fostul premier ucrainean Pavlo Lazarenko. Lor li se alătură nume importante din lume sportului, precum fotbalistul argentinian Lionel Messi şi presedintele suspendat al UEFA, Michel Platini. În ceea ce ne priveşte pe noi, românii, două nume au fost vehiculate: Cristi Borcea şi Constantin Iacov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri