Pentru că este îngropat în datorii, stadionul Cluj Arena riscă să fie închis. Autoritățile nu găsesc soluții

Data publicării:
cluj arena clujarena.ro

Alternativă la Arena Naţională cât aceasta a fost închisă, stadionul de 45 de milioane de euro din Cluj, e la un pas de a-și închide porțile. Ultima variantă de achitare a datoriilor, din bugetul oraşului, a fost respinsă oficial de Consiliul Concurenței.

Majorarea capitalului social cu această sumă ar putea reprezenta un ajutor de stat. În aceste condiții, soluția recomandată a fost aceea acordării unui împrumut în condiții perfect compatibile cu cele ale pieței”, spune Alin Iuga, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Cluj.

Doar că varianta cu împrumutul nu a fost agreată de consilierii judeţeni, pentru că bugetul Cluj Arena e prea mic pentru un astfel de credit. Între timp, datoria crește. Impozitul pe teren și pe clădire nu a fost achitat niciodată, pentru că reprezentanţii Consiliului Județean apreciaseră că acest lucru nu este necesar, fiind vorba de o instituție a statului.

Are de plată către Consiliul Local o taxă pe teren care nu este plătită de mai mulți ani”, spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

O soluţie ar fi ștergerea penalităţilor de întârziere, dar această soluţie ar fi valabilă doar după achitarea datoriei.

O astfel de HG s-a luat în 2015, însă societatea nu a reușit să achite sumele de plată încât să poată beneficia de această scutire”, mai spune Oana Buzatu.

În condiţiile date, stadionul pe care s-a jucat ultimul meci al naţionalei - cel cu Spania - e la un pas să se închidă.

Ne descurcăm foarte greu, încercăm să ne plătim utilităţile, să fim la zi cu ele, pentru a nu periclita activitatea”, a declarat Radu Rațiu, administratorul Cluj Arena.

Cluj Arena a găzduit în 2015 celebrul festival Untold, iar eventuala închidere a stadionului ar putea afecta ediţia din acest an.

Oamenii vor ca autorităîile să găsească o soluție:

- Ar putea să încerce să își plătească datoriile, chiar dacă asta ar însemna ca meciurile să fie mai scumpe sau ca biletele la orice eveniment care se ține aici să fie mai scumpe.

- Ar fi mare păcat pentru că Clujul susține foarte mult echipa de fotbal care joacă pe acest stadion și ar fi o mare pierdere pentru oraș și pentru comunitate.

Stadionul Cluj Arena, inaugurat în octombrie 2011, a fost construit cu bani de la Consiliul Judeţean Cluj şi de la Guvern, în perioada în care şef al Executivului era Emil Boc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri