Planul Nadiei pentru ca România să aibă două gimnaste la Rio: nu ar trebui să alegem între Ponor şi Iordache

Data publicării:
nadia

Foto: Gulliver/GettyImages

Săptămâna trecută a fost una de coşmar pentru gimnastica feminină din România, care s-a clasat pe locul şapte din opt la concursul preolimpic şi a ratat calificarea. Ca atare, ţara noastră ar trebui să trimită în Brazilia o singură sportivă.

Există însă o portiţă în regulament, crede „zeiţa de la Montreal”, care a făcut demersurile necesare astfel încât FRG să depună un memoriu la Federaţia Internaţională de Gimnastică.

Prezentă în Canada, unde s-au celebrat 40 de ani de la Jocurile Olimpice la care Nadia a scris istorie, fosta mare gimnastă a vorbit despre o posibilă derogare. Concret, cei care obţin medalii pe aparate la Mondial sunt direct calificaţi la Jocurile Olimpice.

Federaţia Internaţională nu a oferit un loc pentru JO şi celor din finalele pe aparate (cazul Larisei Iordache, bronz mondial) din simplul motiv că o sportivă completă, care obţine rezultate atât de bune la toate aparatele, a venit întotdeauna dintr-o ţară cu o gimnastică extrem de puternică. Astfel, nu a fost cazul în trecut să se ia astfel de decizii, care favorizau sportivii de valoare proveniţi din ţările cu o gimnastică nu foarte puternică şi care, ca atare, aveau şanse minime să fie prezenţi la Jocurile Olimpice.

Nadia crede în şansa României de a crea un precedent, ţara noastră fiind pentru moment nevoită să aleagă între Ponor şi Iordache pentru Rio. Prima are două aparate foarte puternice - bârna şi solul -, în timp ce Iordache ar concura cu şanse la o medalie la aceleaşi probe, cu menţiunea că ar putea fi folosită şi la individual compus (săriturile şi paralelele nu sunt punctul forte pentru Larisa, dar are exerciţii decente).

„Regulamentele spun că fiecare gimnast, care la mondialele care dau calificările la Olimpiadă, obține aur, argint sau bronz la aparate, este calificat direct. Nu s-a inclus individual compus în regulă fiindcă nimeni nu și-a închipuit că sportivii la individual compus nu vor avea echipă cu care să participe la Olimpiadă.

Va fi un memoriu pe care Federația Română de Gimnastică (FRG) îl va înainta la Federația Internațională pentru a încerca să "îndoim" această lege, de așa natură încât Larisa, cu bronzul de la individual compus să fie acceptată automat la Olimpiadă.

Nu avem nimic de pierdut, pentru că Larisa oricum și-a câștigat pe drept aceasta medalie la Glasgow și poate nu vom mai fi noi în situația de a decide cine merge la Rio, Larisa sau Ponor”, a spus Nadia Comăneci, conform gsp.ro.

Informaţia a fost confirmată şi de preşedintele FRG, Adrian Stoica, care însă nu este la fel de optimist ca Nadia. Totuşi, graţie eforturilor făcute de Comăneci, România va trimite cererea şi ar putea avea surpriza să constate că nu mai trebuie să aleagă între două mari sportive.

„E drept că sunt șanse minime să obținem această derogare, dar avem datoria să facem încercarea la forul internațional, în speranța că vom avea câștig de cauză”, a opiniat Adrian Stoica.

Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint şi 26 de bronz.

România are deja un sportiv calificat individual la JO 2016, Marian Drăgulescu, datorită medaliei mondiale de argint de la sărituri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri