Reacția Rusiei, după ce 68 de sportivi ruși nu mai au voie să participe la Olimpiada de la Rio

Data publicării:
steag drapel olimpiada logo GettyImages-474444665 1

 Foto: Gulliver/ Getty Images 

Decizia luată de Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne nu este definitivă. Ultimul cuvânt îl va avea Comitetului Internațional Olimpic.

Autoritățile de la Moscova au sugerat că se vor folosi de orice pârghie legală pentru a schimba această decizie și pentru ca lotul de atletism al Moscovei să participe la Olimpiada de la Rio, relatează BBC News

Kremlinul a precizat, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că regretă decizia Curții de Arbitraj.

Regret decizia Curții de Arbitraj care face referire la abolut toți atleții noștri. Principiul răspunderii colective nu poate fi acceptat. Vestea nu este foarte bună”, a spus Dmitri Peskov.

La rândul său, ministrul Sporturilor Vitaly Mutko a subliniat că prin decizia Curții s-a stabilit un precedent pe baza căruia poate fi pedepsit un colectiv pentru acțiunile unor indivizi, potrivit The Guardian.

În opinia mea, este o decizie subiectivă și oarecum politizată pentru care nu există o bază legală. Nu putem accepta pedepsirea colectivă. Vorbim despre atleți care s-au pregătit pentru Olimpiadă și care nu au nicio legătură cu dopajul, care nu sunt acuzați de dopaj și nici măcar nu au fost suspectați. Putem doar să ne exprimăm regretul profund”, a spus Vitaly Mutko.

De asemenea, și sportivii ruși au reacționat în urma decizie Curții de Arbitraj de la Lausanne. Participantul la proba de aruncare a ciocanului Sergei Litvinov, care urma să participe și la Olimpiadă, a declarat că este „foarte trist” că ratează Olimpiada, dar speră că interzicerea întregului lot de a participa la competiția sportivă va provoca o reformă în ceea ce privește dopajul, relatează Herald Sun

Litvinov, care a fost pe locul cinci la campionatul mondial de anul trecut, a precizat că va încerca să nu își piardă motivația pentru anul viitor. De asemenea, sportivul a atras atenția că oficialii din sport nu au acționat corespunzător în ceea ce privește dopajul și a precizat că speră ca această situație îi va încuraja să continue reformele.

Sergei Litvinov s-a pronunțat de mai multe ori împotriva dopajului din sporturile din Rusia. De asemenea, el a cerut autorităților internaționale din domeniul sportului să facă investigații și în cazurile de dopaj din alte țări.

„Vreau ca toate cazurile de dopaj să fie oprite. Nu doar cele din țara noastră, toate”, a spus sportivul.

Pe de altă parte, atleta rusă Yelena Isinbayeva a denunțat decizia Curții de Arbitraj pentru că „îngropat” atletismul și a spus că este vorba despre un „ordin politic evident”.

„Vă mulțumesc pentru înmormântarea pe care ați pregătit-o pentru atletism”, a precizat sportiva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri