Rusia pierde o medalie de aur câştigată în 2008

Data publicării:
medalii rio - getty

Rusiei i-a fost retrasă medalia de aur obţinută la Olimpiada de la 2008, în proba de ştafetă feminină 4 ori 100 de metri. Decizia a fost luată după ce una dintre membrele echipei a fost depistată pozitiv cu steroizi.

medalii rio - getty

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a descalificat-o şi a cerut Rusiei să dea medalia înapoi. De asemenea, forul a cerut Federaţiei de Atletism să schimbe rezultatul probei. Astfel, Belgia, care se clasase pe locul 2, ar putea deveni campioană olimpică, după opt ani.

De asemenea, forul a cerut Federaţiei de Atletism să schimbe rezultatul probei. Astfel, Belgia, care se clasase pe locul 2, ar putea deveni campioană olimpică, după opt ani.

CIO a mai cerut Federației de Atletism să ia în considerare aplicarea unor sancțiuni față de Yulia Chermoshanskaya, care a fost depistată pozitiv pentru două substanțe. Atleta, care acum s-a retras, a fost descalificată retroactiv și i s-a luat medalia de aur.

 

De asemenea, și colegele ei din lot au rămas fără medalia de aur. Potrivit regulilor CIO toată echipa pierde medalia dacă se descoperă că unul dintre atleți a fost dopat.

Folosind tehnici mai avansate, CIO a retestat peste 1.000 de probe biologice de la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 și de la Londra din 2012. În total, 98 de atleți au fost depistați pozitiv cu diverse substanțe.

Probele biologice date în vederea depistării dopajului sunt ţinute 10 ani, ca să poată fi reanalizate atunci când metodele de detectare a dopajului sunt mai avansate. 

Citiți și: 
Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu, după finalele de la Rio: Nu ne retragem
GIMNASTICĂ. Aur istoric pentru Marea Britanie la băieți, Simone Biles strălucește din nou la fete
EXPLICAȚII. De ce mușcă olimpicii din medalia de aur
JO 2016 - Scrimă | Ana-Maria Popescu: Medalia de aur este a copiilor care ne-au ajutat la antrenamente
GALERIE FOTO. România-China, o luptă dramatică pentru aurul olimpic la spadă feminin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri