Scandal de corupţie la FIFA. Șapte oficiali, arestați

Data publicării:
fifa sediu sigla gulliver getty images

Procurorul general al SUA, Loretta Lynch © FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

ACTUALIZARE 19:20  Campionatul Mondial de fotbal din 2010 găzduit de Africa de Sud a fost atribuit în mod fraudulos, a acuzat miercuri procurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch, în cursul unei conferințe de presă susținute la New York pe tema scandalului de corupție din cadrul FIFA.

„Chiar și pentru acest eveniment istoric ( Cupa Mondială a fost găzduită pentru prima dată de o țară de pe continentul african – n.r.), conducătorii FIFA și alte persoane au viciat procesul folosindu-se de mită pentru a influența decizia de atribuire”, a declarat Loretta Lynch.

Nu sunt decât simple acuzații”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Federației sud-africane de Fotbal.

Procurorul general al SUA a anunțat miercuri punerea sub acuzare pentru corupție a nouă oficiali din FIFA și a cinci parteneri ai organizației mondiale a fotbalului, pentru fapte de corupție care s-au petrecut în ultimii 24 de ani. 



Actualizare 13.15. Justiţia americană a pus sub acuzare, pentru corupţie, 14 persoane, dintre care 9 oficiali FIFA. Printre ei se numără şi doi vicepreşedinți ai federaţiei. În paralel, şi justiţia elveţiană a deschis o anchetă privind modul în care s-au desfăşurat voturile pentru două ediţii ale Cupei Mondiale - cea din 2018 în Rusia, şi cea din 2022 în Qatar. Până acum au fost arestaţi şapte oficiali FIFA la Zurich, cu doar două zile înaintea alegerilor pentru desemnarea viitorului preşedinte al federaţiei.

Walter de Gregorio, directorul de comunicare al FIFA: Aş vrea să vă spun că FIFA a iniţiat acest proces anul trecut, pe 18 noiembrie. A fost depusă o plângere către procurorul general şi este vorba despre atribuirea turneelor finale din 2018 şi 2022. FIFA, evident momentul nu este cel mai fericit, dar FIFA apreciază că acest proces e în desfăşurare şi cooperează cu procurorul general al Elveţiei şi Biroul Federal de Justiţie şi a dat curs tuturor cererilor pentru informaţii. În acest caz, FIFA este partea vătămată. Este în interesul nostru să răspundem la toate întrebările în cadrul anchetei pe care am lansat-o pe 18 noiembrie.


Actuali şi foşti oficiali FIFA au fost arestaţi de autorităţile elveţiene, pe numele lor se va cere extrădarea în Statele Unite, potrivit unor informaţii făcute publice de cotidianul New York Times, care citează surse apropiate de departamentul american de Justiţie.

Acuzaţiile au legătură cu acordarea dreptului de organizare a turneului final al Campionatului Mondial de Fotbal din 2022 al Qatarului. Potrivit dezvăluirilor apărute în presă, fostul vicepreședinte FIFA şi om de afaceri din Qatar, Mohammed bin Hammam, ar fi plătit aproximativ cinci milioane de dolari mai multor membri ai Comitetului de Organizare al Cupei Mondiale pentru a le influenţa votul.

Principalii beneficiari ai acestor fonduri ar fi fost oficialități ale federațiilor de fotbal din Africa, precum și foști membri ai comitetului executiv FIFA din Oceania și Caraibe.

Nu este pentru prima dată când în presă apar astfel de acuzaţii. Mai mulţi oameni din fotbal au considerat suspectă atribuirea organizării unui turneu final Qatarului, o ţară fără infrastructură şi tradiţie fotbalistică şi unde temperaturile ating şi 50 de grade Celsius.

Oficialii vizaţi sunt dintre apropiaţii actualului preşedinte al organizaţiei Sepp Blatter care este în cursă pentru cel de-al cincilea mandat în fruntea FIFA. Alegerile vor avea loc mâine, iar singurul contracandidat pentru Blatter, 79 de ani, a mai rămas doar prințul Iordaniei Ali Bin Al-Hussein, 39 de ani, actual vicepreședinte FIFA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri