VIDEO. Copilul fenomenal: la 9 ani, are peste 100 de medalii!

Data publicării:
baiatul inotator

A doborât un record vechi de 44 de ani, la proba de 100 de metri crawl şi are de ales între două țări pe care să le reprezinte la Jocurile Olimpice. Este povestea lui Karen, un puşti de 9 ani care a obţinut peste 100 de medalii la competiţiile de înot.

„Până acum am câştigat 12 cupe, 100 şi ceva de medalii şi sunt foarte bucuros!”, spune Karen Avakian.

Antrenorul său, Armand Grecu, este încântat. „În urmă cu trei săptămâni a doborât un record vechi de 44 de ani: la proba de 100 m liber a scos 1,9! Am avut concursuri internaţionale şi, la fel, a câştigat medalii. Are un palmares foarte bogat!”, spune antrenorul.

Karen Avakian este campionul cu peste 100 de medalii la înot. Le-a strâns pe toate în patru ani. Dacă ar fi să facem o medie, ar înseamna că la fiecare două săptămâni a câştigat câte o medalie.

„Sincer să spun, nu vreau să mă laud, dar e meritul meu şi sunt foarte bucuros!”, spune micul sportiv.

- Ce spun ceilalţi când văd atâtea medalii?

„Spun că sunt un copil fenomenal!”, răspunde Karen.

„Cel mai important: să aibă încredere în el şi să ştie că se luptă cu el însuşi, nu cu ceilalţi sportivi!” -  este sfatul pe care îl are de dat antrenorul Armand Grecu.

Karen este un băiat micuţ de statură, dar foarte energic. Marele secret, spune el, este că reuşeşte să se concentreze înaintea fiecărei probe. În rest, succesul vine prin muncă şi efort susţinut!

„Mă antrenez des şi sâmbătă, câte două ore pe zi mereu”, dezvăluie puștiul.

- Nu e un efort prea mare?

„Ba da, dar mă gândesc că-mi place şi fac din ambiţie!”, recunoaște cu simplitate.

„De când a început înotul am văzut că face cu drag. Munceşte mult. E serios la antrenamente”, subliniază antrenorul.

Karen mărturisește că a vrut să renunțe, când avea vreo cinci ani și jumătate. „Simţeam că mi-e frică de apă şi am zis: poate o să ajung şi eu cineva în viaţă!”, dezvăluie el cum și-a învins frica.

În afara bazinului, Karen, puştiul pe jumătate român, pe jumătate armean, este la fel ca toţi ceilalţi, dar, când intră în apă se simte în elementul lui.

„Înotul l-am ales că am simţit că te dezvoltă mai bine, e mai sănătos şi nu te poţi lovi. Până acum eram numai joacă mereu, nu mă concentram. Eram un copil mai "telefonic" şi acum nu mai am timp de aşa ceva, dar mă simt în largul meu”, explică puștiul.

„El nu a ajuns la marea performanţă. Marea performanţă va fi la 16-17 ani şi vrem să ajungem la Olimpiadă şi să ridicăm nivelul nataţiei din România”, spune antrenorul Armand Grecu.

Karen, tu eşti jumătate armean, jumătate român. Ce ţară vei reprezenta? vrea să știe reporterul.

Băiatul răspunde fără ezitare: „Voi concura pentru România”.

„Cu siguranţă o să reprezinte România şi ne dorim asta în 2024. Avem obiective și stim că prin muncă și pasiune o să ajungem acolo. Facem ce ne place”, asigură antrenorul Armand Grecu.

Cum e pe podium? îl mai întrebă reporterul pe copilul fenomenal.

„E o senzaţie plăcută şi aş vrea să o repet de multe ori. Aş vrea să depăşesc timpul lui Michael Phelps şi să iau mai multe medalii decât el”, spune Karen, hotărât să-și depășească idolul.

La şcoală Karen este un elev bun. În bazinul de înot este genial. Nu se teme de concurenţă, ba dimpotrivă. Îi încurajează şi pe alţii să fie campioni: „Să facă sport. Şi ei pot ajunge la fel sau chiar mai sus!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri