VIDEO | Incident în F1. Vettel a lovit monopostul lui Hamilton intenționat

Data publicării:
VETTEL

Piloţii Lewis Hamilton de la Mercedes şi Sebastian Vettel de la Ferrari au fost protagoniştii unui incident, duminică, la Marele Premiu al Azerbaidjanului, care putea să-i scoată definitiv din cursă.

VEDEȚI AICI INCIDENTUL

În turul 19/51, în timp ce rulau sub Safety car pentru a doua oară în Grand Prix-ul de la Baku, Hamilton, aflat pe primul loc, a încetinit pentru a nu depăşi maşina de siguranţă care se pregătea să părăsească pista, permiţând astfel ca întrecerea să se reia. Aflat în spatele britanicului, Vettel nu a putut evita o tamponare, soldată cu avarierea aripii sale frontale. Furios, germanul l-a acuzat pe rival că i-a frânat intenţionat în faţă. Pilotul de la Ferrari a ridicat mâinile în aer gesticulând spre Hamilton, apoi a dublat maşina Mercedes şi a lovit-o din nou, din lateral, într-un gest ce a părut intenţionat. Fără avarii majore, ei au continuat apoi să concureze.

Comisarii şi Hamilton au considerat că Vettel a lovit a doua oară intenţionat, în timp ce cvadruplul campion mondial a lăsat să se înţeleagă că a scăpat de sub control maşina sa către cea a adversarului în timp ce era preocupat să-şi exprime nemulţumirea prin semne cu mâna ridicată.

Vettel a fost penalizat cu o trecere pe la boxe şi o oprire de zece secunde, efectuate în turul 34, pentru manevră periculoasă, terminând în final al patrulea. La rândul său, Hamilton a trecut şi el o dată în plus pe la boxe, deoarece a avut probleme cu rama de protecţie din jurul gâtului, piesă care s-a desprins de monopost. A fost nevoit să intre la standuri în turul 32 şi să o schimbe cu una nouă, pierzând locul I şi terminând pe locul 5, după rivalul său la titlu.

„Cred că e dezonorant să vii în paralel şi să intri intenţionat în alt pilot apoi să pleci teafăr şi să termini pe patru. Cred că e dezonorant pentru el ceea ce a făcut. Vettel a venit în paralel cu mine şi m-a lovit. El stabileşte un precedent, cred, în Formula 1, mai ales pentru copiii care se uită la noi cum concurăm şi ne comportăm. Şi ei au văzut azi cum se comportă un cvadruplu campion mondial. Şi sper că nu vor face la fel în categoriile junior, a declarat Hamilton, după cursă, potrivit autosport.com.

În replică, Vettel spune că Hamilton i-a frânat intenţionat în faţă şi nu a avut cum să evite impactul.

„Ştim că liderul dictează ritmul, dar ieşeam din viraj. A accelerat, apoi a frânat atât de mult că nu am putut opri la timp şi am intrat în el, deşi am frânat şi eu cât de repede am văzut. Am rulat apoi paralel cu el şi am avut un mic contact. Am gesticulat, dar nu i-am arătat degetul sau altceva, am vrut să-i dau un mesaj că nu a fost în regulă, pentru că nu puteam vorbi, a spus Vettel.

Însă acuzaţia lui Vettel a fost respinsă de comisarii FIA, care au studiat telemetria şi au stabilit că Hamilton a procedat la fel într-o situaţie similară, la restartul după prima intrare a Safety car-ului, în turul 16.

„Comisarii FIA au examinat înregistrarea video care a arătat că maşina lui Vettel a rulat în paralel, apoi a fost îndreptată în monopostul lui Hamilton. Comisarii au decis că manevra poate fi considerată potenţial periculoasă, au explicat oficialii sancţiunea dictată împotriva lui Vettel.

Pilotul australian al echipei Red Bull, Daniel Ricciardo, a câştigat, duminică, Marele Premiu al Azerbaidjanului, a opta etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, el fiind urmat de finlandezul Valtteri Bottas de la Mercedes (la 3.904 secunde) şi de canadianul Lance Stroll de la Williams (4.009).

Cei doi piloţi favoriţi la titlul mondial, germanul Sebastian Vettel de la Ferrari şi Lewis Hamilton de la Mercedes, au ocupat locul 4 (5.976), respectiv 5 (6.188).

După această cursă, Vettel a mai câştigat două puncte în clasamentul piloţilor faţă de Hamilton, diferenţa fiind acum de 14 puncte (153-139).

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri