Cu cinci zile înainte de startul EURO 2016, Franța este răvășită: inundații, greve, stare de urgență

Data publicării:
parus inundatie 1

Foto: Gulliver/GettyImages 

Sărbătoarea înainte de toate..., titra Journal du Dimanche deasupra unei fotografii în care erau înfățișați polițiști de la unitățile de elită în fața arenei Stade de France.

Inundațiile, provocate de ploi torențiale, s-au soldat cu patru morți într-o săptămână în regiunea pariziană și centrul țării, cauzând în același pagube estimate la 600 milioane euro.

Capitala Franței, unde se va da lovitura de începere la Euro 2016 vineri seara, de la ora 22:00, cu meciul Franța - România (Stade de France), a scăpat de cel mai negru scenariu după ce Sena a crescut la cel mai înalt nivel din 1982, dar și-a început descreșterea sâmbătă fără pagube serioase.

Totuși pompele au fost puse în funcțiune și serviciile de intervenție procedau la curățenie, în timp ce 35 de mașini de depanare se aflau la lucru pentru a degaja 300 de mașini rămase blocate pe o autostradă din centrul țării.

În același timp, guvernul socialist al primului ministru Manuel Valls a încercat să convingă sâmbătă federațiile aflate în grevă să reia lucrul pentru a nu perturba transporturile între cele zece orașe ale turneului final și să dea dovadă de responsabilitate în ajunul Euro 2016.

Dar apelurile sale au rămas, se pare, în van, doar jumătate dintre trenurile de linie circulând duminică. Și, mai mult de atât, piloții companiei naționale Air France prevăd o grevă în perioada 11-14 iunie pentru a reclama salarii mai mari.

Franța, care a rămas în stare de urgență după atentatele din 13 noiembrie de la Paris, a desfășurat importante mijloace pentru a evita o repetiție a acelei drame. Peste 90.000 de polițiști, jandarmi și agenți de securitate au fost mobilizați pentru a proteja stadioanele și fan-zonele, unde vor fi așteptați circa șapte milioane de amatori de fotbal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri