EURO 2016 | România - Elveția. Ce schimbări ar putea opera Anghel Iordănescu în echipa de start

Data publicării:
GettyImages-539282856

 

Foto: Gulliver/GettyImages

Dincolo de dezamăgirea provocată de rezultat, care poate avea un efect de bumerang pentru moralul naţionalei, Iordănescu şi staff-ul medical trebuie în zilele următoare să facă toate eforturile ca jucătorii să fie cât mai proaspeţi pentru disputa cu Elveţia. Misiunea nu este deloc una uşoară în condiţiile în care aproape toţi fotbaliştii tricolori au făcut o risipă de efort, scrie digisport.ro.

„Ne gândim să recuperăm fizic şi mental jucătorii, pentru că ne aşteaptă două meciuri extrem de importante în ecuaţia calificării. Sper să avem aceeaşi atitudine şi cu Elveţia”, spunea selecționerul în seara meciului.

Nu în ultimul rând, alegerile lui Anghel Iordănescu pentru duelul din capitala Franţei, de pe Parc de Princes, vor trebui să aibă în vedere şi specificul adversarei.

Elveţia nu a arătat excelent în duelul cu Albania, având mari probleme în zona centrală a defensivei. În plus, fotbaliştii din bandă - Lichtsteiner şi Rodriguez - urcă foarte mult în atac, lucru care trebuie speculat.

Ca atare, în acest moment Iordănescu pare să aibă în vedere trei modificări pentru primul "11", în funcţie de randamentul dat la antrenamente şi de prospeţimea fiecăruia dintre cuplurile mai jos menţionate urmând să se ia o decizie finală.

Raţ sau Filip

Răzvan Raţ nu a făcut neapărat o partidă rea cu Franţa, judecând după numele adversarilor direcţi: Griezmann, dar şi Payet a venit destul de des în flancul drept al ofensivei "cocoşilor", de unde a şi centrat pentru golul lui Giroud.

S-a văzut în multe momente experienţa lui Raţ, însă fundaşului lui Rayo Vallecano îi va fi greu, având în vedere vârsta, să joace în toate partidele din grupă la potenţial maxim. Ca atare, cum meciul cu Albania va fi decisiv pentru ieşirea din grupe (o echipă care obţine trei puncte are, conform calculelor specialiştilor, 85-87% şanse să meargă în optimi de pe locul trei), este posibil ca Iordănescu să îl lase să se recupereze în confruntarea cu Elveţia.

Nu în ultimul rând, antrenorul nostru ar putea ţine cont în decizia sa de faptul că Steliano Filip este mult mai rapid şi ar putea să le facă faţă altfel lui Lichtsteiner şi Shaqiri. Marele handicap al fotbalistului lui Dinamo e lipsa unor astfel de meciuri tari în picioare, însă acesta a demonstrat de destule ori că la capitolul "tupeu" în joc stă excelent.

Adi Popa sau Torje

"Motoreta" Stelei nu a ajutat în niciun fel ofensiva în partida cu Franţa, însă acest lucru s-a datorat şi faptului că a avut sarcini preponderent defensive. Susţinerea şi dublarea lui Săpunaru a fost obiectivul său primordial, din acest motiv Iordănescu preferându-l în detrimentul lui Torje în formula de start.

Acum, fostul mijlocaş al lui Dinamo ar putea primi o şansă, mai ales că partitura pe care o vom interpreta va fi una mult mai ofensivă decât în confruntarea cu Payet&Co.

Andone sau Alibec

Deşi i-au lipsit realizările, Andone a arătat de ce în sezonul acesta a fost golgheterul lui Cordoba. A fost ca un ghimpe în coasta apărării adverse şi a fost la un pas să îl păcălească pe Koscielny, pe finalul primei reprize, când arbitrul nu a văzut intervenţia neregulamentară a fundaşului lui Arsenal.

Profilul lui de jucător se potriveşte perfect meciului cu Elveţia, echipă care are doi fundaşi centrali masivi, care pot fi păcăliţi uşor de un fotbalist rapid şi oportunist. Totuşi, având în vedere că a jucat constant la Cordoba, s-ar putea ca selecţionerul să nu îl considere apt atât de repede pentru un alt meci foarte intens. S-a văzut încă din a doua repriză de aseară că Florin Andone suferă la capitolul prospeţime, el fiind primul tricolor schimbat. Nu în ultimul rând accidentarea de la mână ar putea să fie un alt argument pentru care staff-ul tehnic să opteze miercuri pentru Alibec, un jucător în mare formă, capabil de execuţii speciale în momentele cheie ale partidelor.

O ultimă discuţie s-ar putea purta în perspectiva titularizării lui Chipciu în dauna lui Stancu. Stelistul face excelent faza defensivă şi este un model din punct de vedere al disciplinei tactice, lucru important mai ales în contextul în care Iordănescu l-ar prefera pe Filip pe postul de fundaş stânga.

Totuşi, Stancu este favoritul selecţionerului şi în confruntarea cu Franţa a arătat că are nervii tari: a trecut peste ratări şi a avut sânge rece la penalty. Ca atare, este improbabil ca el să fie scos din echipa de start.

Echipa posibilă cu Elveţia

Tătăruşanu - Săpunaru, Chiricheş, Grigore, Raţ/Filip - Pintilii, Hoban - Adi Popa/Torje, Stanciu, Stancu - Alibec/Andone

Programul meciurilor din Grupa României de la Euro:

15 iunie: România - Elveţia
15 iunie: Franţa - Albania

19 iunie: Elveţia - Franţa
19 iunie: România - Albania

S-au jucat:

Franţa - România 2-1
Albania - Elveţia 0-1

EURO 2016 | PROGRAM, REZULTATE, CLASAMENT

  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri