CM 2014. A început campionatul mondial din Brazilia: Fotbal, samba și proteste violente

Data publicării:
brazilia

În favele din Brazilia, la orice colţ de stradă se joacă fotbal şi se aud ritmuri de samba.

Copiii bat mingea pe maidan de mici, visând să ajungă într-o zi celebri, bogaţi şi iubiţi precum Ronaldinho sau Kaka. Părinţii speră şi ei că fobalul le va scoate odraslele din mizeria favelelor, dar, mai presus de orice, sunt mulţumiţi că au o preocupare şi că mingea îi ţine departe de traficanţii de droguri şi arme. De aceea, pentru mulţi, fotbalul este salvarea.

N-au nevoie de teren amenajat sau de echipamente noi. Fotbalul se joacă oriunde în Brazilia.

Sunt brazilieni care trăiesc doar pentru fotbal şi prin fotbal. Întreaga lor viaţă se leagă de sportul-rege.

Şi, pe lângă fotbal, Brazilia înseamnă samba. Fericirea se măsoară în paşi de dans, marile şi micile bucurii ale vieţii sunt sărbătorite la fel, plictiseala e alungată cu samba şi oricine trebuie să ştie măcar câteva mişcări şi câteva acorduri. Iar cine ajunge să facă performanţă, dansează în aplauzele a zeci de mii de oameni, la marele Carnaval de la Rio.

Legătura dintre fotbal şi samba e un fel de stâlp al identităţii culturale braziliene, chiar dacă samba are rădăcini mult mai vechi decât sportul-rege. Ambele au devenit fenomene naţionale în anii '30, când Rio de Janeiro şi Sao Paulo, cele două metropole ale ţării, au intrat într-o perioadă de industrializare accelerată. Atunci au apărut primele şcoli de samba. Febra muzici şi dansului a cuprins rapid întreaga ţară, pe măsură ce fotbalul seducea tot mai mulţi oameni.

Securitate de un miliard de dolari

Totuși sportul și dansul nu exclud violențele. Autorităţile braziliene au luat măsuri fără precedent pentru a menţine ordinea în timpul Cupei Mondiale. Un prim pas a fost trimiterea în cartierele rău-famate a poliţiştilor şi militarilor înarmaţi ca de război, în văzul tuturor şi printre copiii care se joacă pe maidane.

„Cel mai important este să le acordăm asistenţă celor 70.000 de oameni pe teritoriul lor, fără să tragem vreun foc de armă şi fără să vărsăm vreo picătură de sânge”, a spus Jose Beltrame, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Iar pentru ca sportivii şi turiştii să se simtă în siguranţă, autorităţile au completat dispozitivul de securitate cu zeci de blindate, elicoptere, nave de război şi drone.

În total, 150.000 de oameni vor asigura securitatea în timpul Campionatului Mondial de Fotbal, iar printre ei se numără şi poliţişti din cele 31 de ţări reprezentate la turneul final din acest an. Costurile sunt şi ele pe măsură - un miliard de dolari e nota de plat doar pentru măsurile de securitate.

Brazilia aşteaptă sute de mii de turişti în perioada Campionatului Mondial de Fotbal. Pentru românii care vor să ajungă în tribune, Ministerul de Externe a publicat un ghid de călătorie. Cei care ajung în Ţara Cafelei trebuie să fie atenţi când scot bani de la bancomat sau când schimbă valuta, pentru că atacurile armate la ieşirile din bănci sunt frecvente. În plus, Ministerul de Externe recomandă evitarea plimbărilor de noapte, iar victimele agresiunilor sunt sfătuite să nu riposteze, ca să nu fie rănite.

Despre Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia a vorbit la Digi24 și Ilie Dumitrescu. Urmăriți declarațiile sale în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri