CM 2014 din Brazilia. Costurile și beneficiile găzduirii unui campionat mondial de fotbal

Data publicării:
Maracan 2014 g

Şapte ani au trecut de la momentul în care Brazilia a câştigat organizatarea Campionatului Mondial de Fotbal 2014. Brazilienii s-au pus pe treabă cu entuziasm şi s-au împotmolit în proiecte faraonice şi lipsite de funcţionalitate. Deşi FIFA a propus organizarea evenimentului sportiv în opt oraşe braziliene, autorităţile au adăugat alte patru şi, astfel, au mărit masiv cheltuielile.

„Guvernul Brazilei va face tot posibilul, iar stadioanele vor fi gata. Stadioanele sunt construcţii relativ simple şi vom face totul pentru a face din această Cupă Mondială Cupa Cupelor”, a spus Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei.

Stadioanele însă nu au fost gata, nici măcar cu câteva zile înainte de începerea Campionatului. Cheltuielile de pe hârtie s-au triplat, iar statul a fost nevoit să acopere majoritatea costurilor, deşi promitea că jumătate din bani vor veni din investiţii private. În plus, problema de infrastructură s-a arătat la adevărata ei dimensiune.

„Campionatul Mondial de Fotbal a fost un pretext pentru a face o serie de investiţii în ţară. Însă, avem nevoie de investiţii dincolo de Cupa Mondială, un eveniment care durează numai o lună. S-a planificat atât de mult şi totul a fost lăsat pe ultima sută de metri. Din această cauză, la sfârşit ajungem să plătim întotdeauna prea mult”, a spus Eduardo Padilha, expert în infrastructură.

În lipsa investitorilor privaţi, statul a fost astfel nevoit să bage adânc mâna în buzunar. Şi asta, în condiţiile în care creşterea economică a Braziliei a scăzut de la 7% în 2010 la 2%, cât este prevăzut pentru acest an. Uriaşele cheltuieli pentru mondiale raportate la nivelul de trai tot mai scăzut al brazilienilor au provocat proteste peste tot în ţară.

„Brazilienii se comportă diferit de această dată. Sunt extrem de frustraţi din cauza guvernului. Am văzut acest lucru încă de acum un an odată cu izbucnirea protestelor”, a spus Saruhan Hatipoglu, analist economic.

Iar ultimul sondaj realizat la nivelul întregii ţări arată că brazilienii sunt extrem de nemulţumiţi de modul în care merge economia. Aproape 70 la sută dintre brazilieni spun că economia ţării nu merge într-o direcţie bună, iar alţi peste 60 la sută spun că organizarea Campionatului Mondial este un lucru rău.

„Da, pe termen scurt va exista un impact pozitiv asupra economiei la bursa de valori, dar nu va dura pentru că datele macroeconomice pe care le-am văzut pe Brazilia nu sunt îndeajuns de puternice pentru a menţine acest trend pe termen lung”, a adăugat analistul economic Saruhan Hatipoglu.

Iar analizele economice pe termen mediu şi lung privind dezvoltarea Braziliei nu sunt tocmai optimiste. Tot mai puţini investitori bat la uşă din cauza riscurilor prea mari la care se expun într-un mediu extrem de nesigur. Este şi motivul pentru care agenţia Standard and Poor's ia în considerare scăderea ratingului ţării la BBB minus, cea mai scăzută valoare în ierarhia agenţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri