Hackerii cutremură fotbalul: Jucători celebri, dopați la Campionatul Mondial

Data actualizării: Data publicării:
minge fotbal lpf.ro

Grecul Pantelis Kapetanos, care juca la Steaua în 2010, argentinienii Carlos Tevez şi Gabriel Heinze, germanul Mario Gomez şi olandezul Dirk Kuyt se numără printre fotbaliştii care au beneficiat de excepţii de uz terapeutic la CM din Africa de Sud, potrivit unei noi serii de documente dezvăluite de grupul de hackeri ruşi Fancy Bears, informează BBC.

Ei se află pe o listă de 25 de fotbalişti cărora li s-a permis să folosească substanţe interzise la Cupa Mondială din Africa de Sud, în 2010. Excepțiile pentru uz terapeutic ale sportivilor sunt emise de federațiile sportive și organizațiile naționale antidoping, pentru a permite unor sportivi să utilizeze substanțele pentru nevoi medicale certificate.

Fostul atacant stelist Pantelis Kapetanos a primit excepţie de uz terapeutic (TUE) pentru celestone. Tevez, acum în China, la Shanghai Shenhua, şi coechiipierii lui de atunci, Juan Veron, Gabriel Heinze şi Walter Samuel, au primit TUE pentru betametazonă, Kuyt pentru dexametazonă, iar Gomez pentru salbutamol.

Cupa Mondială din 2010 a fost câştigată de Spania, după 1-0 în finală cu Olanda. Niciun jucător spaniol nu este pe lista excepţiilor de uz terapeutic.

BBC notează că, potrivit documentelor, 160 de fotbalişti au fost depistaţi pozitiv în 2015, deşi conducătorii fotbalului susţin că nu există dopaj în acest sport..

Este pentru prima dată când Fancy Bears dezvăluie documente obţinute de la WADA despre fotbalişti.

Grupul rus de hackeri Fancy Bears a spart serverele WADA şi a postat, la 13 septembrie 2016, primele date medicale prin care se arată că nume mari ale sportului american, ca jucătoarele de tenis Serena şi Venus Williams, gimnasta Simone Biles şi baschetbalista Elena Delle Donne, participante la JO, au folosit substanţe interzise pe baza unor certificate medicale.

De atunci, hackerii, despre care WADA susţine că sunt ruşi, au spart şi serverele unor federaţii internaţionale şi au publicat alte serii de documente obţinute în acest fel.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri