Jucătorii de la „U” Cluj, amintiri despre Crăciun: „Ne rugam în fiecare zi să ningă”

Data publicării:
1385

 

Foto: universitateacluj.ro

Când eşti copil, totul e despre despachetatul cadourilor. După ce am crescut, totul se concentrează pe familie şi pe bucuria de a oferi cadouri. Când eram mic, obişnuiam să mergem la bunica, însă ea a murit acum doi ani. Sărbătorile le petrecem cu părinţii, în general. Tradiţiile nu cred că diferă faţă de zona aceasta a României, poate meniul, puţin. De pe masa de Crăciun nu lipsesc peştele şi salata de cartofi”, a povestit Robert Veselovsky, din Slovacia.

„Sărbătorile sunt momente pe care trebuie să le petreci în familie, în casă, în faţa şemineului. Cu câteva zile înaintea Crăciunului, împodeam bradul, alături de mama mea şi de sora mai mică. Tata venea şi aducea dulciurile, pe care nu le puteam mânca până la Crăciun, deşi eu mai fentam, iar mama pregătea curcanul la cuptor. Îmi plăcea să agăţ ciorăpeii deasupra şemineului şi să aştept să vină Moş Crăciun să pună cadourile. Totul era foarte frumos amenajat afară, plin de luminiţe şi de colinde. Iar vremea era călduţă, deşi noi ne rugam în fiecare zi să ningă. După ce am crescut, ne-am dat seama că era imposibil, aşa că ne-am resemnat, însă pomii îi decoram cu zăpadă artificială, să fie mai autentic. E frumos că după atâţia şi atâţia ani totul are acelaşi farmec”, spune Leonidas Panagopoulos din Grecia.

„Cred că, oriunde în lume, Crăciunul înseamnă bucuria de a fi alături de cei apropiaţi, de cei dragi. Eu abia aştept să fiu alături de familie, de prieteni. În seara Crăciunului, stăm împreună, cântăm colinde, mama pregăteşte cina tradiţională. Sunt multe feluri de mâncare, pui sau porc, dar totul e delicios. Când eram mic mergeam la colindat, chiar şi când era foarte cald.:)”, își amintește Narcisse Bambara din Burkina Faso.

„Crăciunul l-am petrecut întotdeauna cu familia. Ne duceam în fiecare an la Biserică, la miezul nopţii, în seara de Ajun, iar după ce ne întorceam acasă, descopeream cadourile sub brad. Acestea sunt cele mai frumoase amintiri. Crăciunul l-am petrecut întotdeauna cu familia, la fel voi face şi acum. Încerc să îi transmit şi fiului meu aceeaşi stare, aceeaşi bucurie pe care am simţit-o şi o simt, an de an, în preajma Crăciunului. Mâncarea de Sărbători e variată, se bazează, în principal, pe preparate din curcan, dar avem foarte multe deserturi delicioase”, povestește Nuno Viveiros din Insula Madeira, Portugalia.

„Crăciunul înseamnă familie şi prieteni. Când eram mic, abia aşteptam să primim cadourile, să vină rudele în vizită şi să mergem şi noi la colindat. Acum facem acelaşi lucru; totul se concentrează în jurul familiei. Şi, bineînţeles, nu lipseşte din meniu şi o vizită la plajă.:)”, spune Pablo Ceppelini din Uruguay.

„Când eram mic, abia aşteptam să vină Crăciunul, dar asta cred că se întâmplă peste tot în lume. Seara mergeam la Biserică, iar înainte de slujbă, se aprindea un foc mare în curte. E un obicei străvechi, pe care, noi sârbii, îl ducem mai departe. Apoi, după ce veneam de la Biserică, ne aşezam la masă. Meniul e asemănător cu cel din România, dar noi avem şi salata rusească la loc de cinste. Bineînţeles, Sărbătorile se petrec în familie, nu se poate altfel”, spune Petar Jovanovic din Serbia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri