Liga I. Cine ia titlul în caz de egalitate de puncte

Data publicării:
fotbal

LPF a dat publlicităţii, sâmbătă, un comunicat în care arată că „termenul campionat are în vedere disputarea unui singur meci tur şi a unui singur meci retur între două echipe şi, în niciun caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur”. „Toate meciurile din campionat se referă în mod clar la o singură fază competiţională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Play-off-ul poate fi considerat un alt campionat, susţine LPF, care a adăugăt că departajarea, în caz de egalitate, pentru stabilirea campioanei se va face ţinând cont de întâlnirile directe din play-off.

„Referitor la discuţiile apărute în spaţiul public în legătură cu criteriul de departajare privind jocurile directe dintre echipele aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, facem următoarele precizări:

Art. 27 alin. (3) lit. a) din ROAF prevede următoarele: «Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii: a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte». Totodată, potrivit art. 8 lit. a) din ROAF, prin sistemul campionat se înţelege acel sistem «în care fiecare echipă joacă, cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare (tur-retur)».

Termenul „campionat”, folosit la art. 27 alin. (3), are în vedere disputarea unui singur meci tur şi a unui singur meci retur între două echipe şi, în nici un caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur, în faze diferite ale competiţiei. În cazul formatului actual al Ligii I Orange, noţiunea de „campionat”, definită de art. 8 lit. a) din ROAF, folosită în cadrul sintagmei „toate meciurile din campionat” de art. 27 alin. (3), se referă în mod clar la o singură fază competiţională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Atâta timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un „campionat” în sensul definiţiei de la art. 8 lit. a)), nu există nici un temei regulamentar pentru departajarea lor şi prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiţiei (un alt „campionat” în accepţiunea art. 8 lit. a) din regulament)”, se arată în comunicatul LPF.

În aceste condiţii, „în vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare (tur-retur) în cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regular”.

LPF precizează că această modalitate de departajare a unor echipe la egalitate de puncte a fost folosită sezonul trecut, în play-out.

„De altfel, această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem şi în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iaşi şi CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out şi nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiţii. Mai mult decât atât, legalitatea criteriilor de departajare folosite de către LPF a fost confirmată şi prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016 prin care s-a aprobat clasamentul final al Ligii I Orange.

În susţinerea poziţiei oficiale a Ligii Profesioniste de Fotbal prezentată mai sus amintim şi jurisprudenţa Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne care, într-un caz recent (dosarul CAS2016/A/4722), a făcut o distincţie clară între campionatul sezonului regular şi faza play-off-ului/play-out-ului, ca două elemente distincte ale competiţiei sportive anuale organizate de Liga Profesionistă de Fotbal.

Iată că aceste criterii de departajare au fost cunoscute, acceptate şi aplicate de toţi membrii familiei fotbalului românesc, motiv pentru care ne manifestăm speranţa că echipele implicate în bătălia pentru titlu îşi vor disputa lupta pentru trofeu doar pe terenul de fotbal şi nu vor apela la subterfugii juridice menite să creeze confuzie în rândul jucătorilor şi al suporterilor", mai arată LPF.

Patronul FCSB, Gigi Becali, a declarat, vineri seară, cu o zi înaintea meciurilor care vor stabili campioana, că, potrivit Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice, în caz de egalitate, departajarea s-ar face pe baza rezultatelor directe din tot campionatul, inclusiv cele din sezonul regulat, nu numai pe baza rezultatelor directe din play-off. În acest caz, FCSB ar deveni campioană, la egalitate de puncte cu FC Viitorul.

„La egalitate de puncte, Steaua este campioană. Am luat şi am studiat regulamentele după o discuţie cu Alibec. La egalitate se ia rotunjirea, iar apoi te trimite la ROAF. Acolo scrie că se pun toate meciurile directe între ele programate în campionat. După ce s-au jucat toate meciurile programate în campionat, sunt patru, nu două, noi suntem în avantaj. Aşa scrie în ROAF. Se spune clar, după ce s-au jucat toate meciurile programate şi sunt patru, nu două. În ROAF la articolul 26 sau 30, aşa scrie. La egalitate de puncte la final, se ia rotunjirea, iar la ROAF spune că dacă mai multe echipe sunt la egalitate se iau toate meciurile directe programate în campionat. E un singur campionat, nu sunt două. La egalitate de puncte între toate cele trei, câştigă Dinamo. Campionatul înseamnă patru meciuri, nu două, aşa scrie la ROAF. O să ajungem la TAS, deşi nu ar trebui, că la mine e lucru clar, e şi logic să se ia patru meciuri, nu e alt campionat. Eu l-am întrebat pe MM şi mi-a spus că a citit el, l-am întrebat pe Vali, a zis că nu ştie sută la sută. Ia arată-mi să văd, eu fără să citesc mi-am dat seama, la mine e inteligenţa. Acum Vali se ceartă cu toată lumea, MM m-a sunat că am dreptate. Vali mi-a spus că am dreptate, că a citit şi aşa este. Mâine liga o să studieze, să vorbească cu avocaţii, o să schimbe şi o zică: am greşit. Dacă nu mă sesizam eu, lua Viitorul campionatul şi noi dormeam ca proştii”, a declarat Becali, la Digi Sport.

În sezonul regulat, FCSB (Steaua) a învins FC Viitorul în deplasare, cu 3-1, şi acasă, cu 2-0. În play-off, FCSB a pierdut la Ovidiu, cu 1-3, şi a remizat acasă, scor 1-1.

FC Viitorul va evolua cu CFR Cluj, sâmbătă, de la ora 20.00. De la aceeaşi oră se vor disputa şi meciurile FCSB - CS Universitatea Craiova şi FC Dinamo – Astra Giurgiu. FC Viitorul, FCSB, ambele cu 41 de puncte, şi Dinamo, cu 39 de puncte, sunt cele trei echipe care au şanse de a câştiga în acest sezon titlul de campioană a României.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri