Liga I. LPF propune un alt sistem competițional din sezonul următor

Data publicării:
minge fotbal lpf.ro

Liga Profesionistă de Fotbal propune într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial un nou sistem competițional pentru Liga I, cu 8 echipe participante în play-off și 6 în play-out, începând cu sezonul 2017-2018.

Conducerea LPF susține că deținătorii drepturilor TV sunt de acord cu această modificare a actualului sistem competițional care va crește atractivitatea competiției.

LPF menționează că modificarea nu implică reducerea numărului total de jocuri ale Ligii I, conservându-se astfel așteptările partenerilor media, iar sistemul ar putea fi implementat cu ușurință în perioada scurtă rămasă la dispoziție până la startul noului sezon.

Propunerea Ligii vine ca un răspuns la modificările sistemului competițional propuse de firma olandeză Hypercube, pentru Liga I, după modelul danez.

Sistemul competițional danez propus de firma olandeză se desfășoară în mai multe faze, după cum urmează:

Faza I - sezonul regulat în care fiecare echipă joacă 2 meciuri, acasă și în deplasare, cu celelalte echipe participante la competiție. Această fază cuprinde 26 de etape a câte 7 jocuri fiecare.

Faza a II-a - cuprinde sezonul play-off și play-out. în play-off vor participa echipele clasate pe locurile 1-6 la finalul sezonului regulat, în timp ce în play-out vor participa echipele clasate pe locurile 7-14 la finalul sezonului regulat. Aceste echipe vor fi împărțite în două grupe a câte 4 echipe.

Faza a III-a - cuprinde jocurile de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League și jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării.

În cadrul acestui sistem, nu intervin modificări semnificative asupra play-off-ului, cu toate că în faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League va fi implicată și o echipă din play-off.

Implementarea sistemului competițional danez presupune schimbarea sistemului de disputare a play-out-ului, care va avea 6 etape, în loc de 14 etape așa cum se dispută în actualul sistem competițional. Echipele din play-out vor fi împărțite în două grupe predefinite: locurile 7, 10, 11, 14 alcătuiesc o grupă (A), iar locurile 8, 9, 12 și 13 alcătuiesc cealaltă grupă (B).

Echipele clasate pe primele două locuri din fiecare grupă (A și B) se vor califica în faza jocurilor de baraj pentru stabilirea ultimului loc de Europa League. Această fază cuprinde următoarele jocuri care se vor disputa în sistem tur-retur:

- echipa clasată pe locul 1 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 2 din grupa B;

- echipa clasată pe locul 2 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 1 din grupa B;

- câștigătoarele celor două meciuri de mai sus, joacă între ele pentru accederea în cadrul ultimului meci din această fază;

Câștigătoarea meciului de mai sus, va disputa un singur joc cu echipa clasată pe ultimul loc de Europa League din play-off (de exemplu, pentru sezonul 2018 - 2019 locul 3 din play-off).

Tot în faza a III-a se vor disputa și jocurile de baraj pentru evitarea retrogradării, în sistem tur-retur, după cum urmează:

- echipa clasată pe locul 3 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 4 din grupa B;

- echipa clasată pe locul 4 din grupa A va juca împotriva echipei clasate pe locul 3 din grupa B;

Echipele care pierd meciurile de mai sus, vor retrograda în Liga a II-a, în timp ce echipele câștigătoare vor juca un alt meci, în sistem tur-retur, pentru menținerea în Liga I. Echipa câștigătoare a acestui joc va rămâne în Liga I, în timp ce echipa care pierde acest joc va disputa un meci de baraj, tot în două manșe, pentru evitarea retrogradării, cu ocupanta locului 3 din Liga 2.

Referitor la sistemul competițional propus de firma Hypercube, LPF susține că acesta poate leza interesele cluburilor din Liga I, precum și ale fanilor. "Opinia noastră este aceea că fotbalul este iubit și apreciat tocmai pentru că regulile jocului și ale competiției sunt simple și ușor de înțeles. LPF are mari semne de întrebare față de modul în care noul format propus de firma Hypercube va fi înțeles de către cluburi și suporteri", se menționează în comunicatul LPF.

În opinia LPF, printre aspectele negative ale sistemului danez se numără:

- scăderea numărului de jocuri, fapt care atrage nemulțumiri din partea partenerilor media;

- ultimul meci din cadrul fazei jocurilor de baraj pentru Europa League se va disputa într-o singură manșă, și nu în sistem tur-retur, favorizând norocul în locul unei performanțe sportive susținute de-a lungul întregului sezon;

- jucătorii de la echipele din play-out vor putea fi lipsiți de meciuri oficiale pentru o perioadă mai mare de 2 luni, care se vor adăuga la cele aproximativ 2 luni de pauză din timpul iernii, ceea ce afectează programul de pregătire și, mai ales, de periodizare a antrenamentului fotbaliștilor de performanță;

- sistemul propus este complex și va fi greu de înțeles de către suporteri;

- modificarea propusă ar veni la puțin timp după schimbările de acum 2 ani, putând crea o adevărată confuzie în rândul fanilor, care abia s-au obișnuit cu sistemul actual de disputare al Ligii I;

- timpul de implementare pentru noul sistem este foarte scurt, de numai o lună, în contextul în care FRF propune noul format competițional al Ligii I începând cu sezonul 2017-2018;

- oportunitatea implementării acestui sistem, ținând cont de faptul că FRF susține ideea ca începând cu sezonul competițional 2019-2020 al Ligii I să participe 16 cluburi.

Având în vedere propunerea Hypercube de restructurare a competiției Liga I după modelul danez, precum și modificarea actualului sistem prin inversarea numărului de echipe în play-off (8 echipe) și play-out (6 echipe), LPF va organiza un sondaj pe pagina oficială de Facebook la care sunt invitați să participe suporterii, cluburile și reprezentanții presei.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri