Manchester United câștigă în premieră trofeul Europa League

Data actualizării: Data publicării:
Ajax v Manchester United - UEFA Europa League Final
Foto: Gulliver/GettyImages

Manchester United a câștigat pentru prima dată în istoria clubului trofeul Europa League, după ce s-a impus cu 2-0, miercuri seara, în finala cu Ajax, de la Stockholm. A fost un meci desfășurat sub o atentă supraveghere de securitate, ca urmare a atentatului care a îndoliat cu două zile în urmă orașul Manchester.

Ajax v Manchester United - UEFA Europa League Final
Foto: Gulliver/GettyImages

Manchester United a devenit astfel al cincilea club care câştigă toate cele trei trofee europene, Liga Campionilor, Cupa Cupelor şi Cupa UEFA. Englezii aveau deja în palmares Liga Campionilor de trei ori şi Cupa Cupelor o dată.

„Diavolii” au început meciul mai bine și, după șansele ratate de Paul Pogba și Marcus Rashford, francezul a reușit să deschidă scorul cu ajutorul unui șut deviat de columbianul Sanchez, în minutul 18, relatează digisport.ro.

Mourinho a sunat retragerea apoi și a închis meciul până la finalul primei reprize. După pauză, United a început din nou în forță, iar Henrikh Mkhtaryan a făcut 2-0, cu o reluare spectaculoasă din interiorul careului mic. După reușita armeanului, primul marcator din țara sa într-o finală europeană, „diavolii” s-au retras din nou și s-au concentrat pe defensivă, făcând o treabă excelentă. Până la final, Ajax n-a avut nicio șansă importantă, jucătorii lui Peter Bosz remarcându-se doar prin șuturi de la distanță.

Pe final, Lingard putea face 3-0, dar el a fost blocat în ultimul moment de către Sanchez.

Mijlocaşul spaniol Ander Herrera a fost desemnat jucătorul finalei Ligii Europa dintre Manchester United şi Ajax Amsterdam.

Mourinho scrie istorie

A fost al treilea trofeu câștigat de Manchester United în acest sezon, cu Jose Mourinho pe bancă, după FA Community Shield (Supercupa Angliei, după o victorie în fața lui Leicester City) și Cupa Ligii Angliei (după ce a trecut de Southampton, în finală). În plus, portughezul a devenit primul antrenor care câștigă de două ori Liga Campionilor și Europa League cu echipe diferite. În UCL, acesta s-a impus cu Porto (2004) și Inter (2010), iar, în Cupa UEFA / UEL, a câștigat cu Porto (2003) și United (2017).

Ajax v Manchester United - UEFA Europa League Final
Foto: Gulliver/GettyImages

În drumul spre trofeu, United le-a întâlnit pe Fenerbahce, Feyenoord, Zorya (în grupe), St-Etienne (16-imi), Rostov (optimi), Anderlecht (sferturi), Celta Vigo (semifinale) și Ajax (finală).

După ce a recurs din nou la un stil de joc pragmatic, Jose Mourinho i-a ironizat la finalul meciului pe cei care nu sunt de acord cu ideile lui, numindu-i „poeți care nu câștigă multe trofee”.

Am jucat foarte inteligent, am știut că putem câștiga și am făcut-o într-un mod foarte bun. Dacă vrei să presezi tot timpul, nu trebuie să joci scurt, dacă domini jocul aerian, joci cu mingi lungi. Sunt foarte mulți poeți în fotbal, dar ei nu câștigă multe trofee. Am știut capitolele la care ei stăteau mai bine decât noi și cele la care noi stăteam mai bine decât ei și am încercat să le anulăm lor calitățile. A funcționat perfect”, a declarat Jose Mourinho, după victoria obținută de United în finală.

 Managerul portughez a subliniat încă o dată că a ales ca echipa să se concentreze pe câștigarea Europa League, în locul clasării pe una dintre pozițiile care asigurau calificarea în Liga Campionilor din Premier League.

Trei trofee într-un sezon. Sunt foarte fericit după ceea ce au realizat jucătorii în sezonul care a fost probabil cel mai dificil. Este finalul unui sezon foarte dificil, dar unul foarte, foarte bun. Am preferat asta în loc să terminăm pe patru, trei sau doi (în Premier League). Ne-am îndeplinit obiectivul de a reveni în Champions League prin câștigarea unui trofeu foarte important”, a adăugat cel supranumit „The Special One”.

Europa League era singurul trofeu pe care Manchester United nu îl câștigase în istoria sa.

Clubul are acum toate trofeele în vitrină. Am avut asta în minte încă de la început. Tot timpul ne-am gândit că putem câștiga Europa League”, a mai spus Mourinho.

Cu drama de la Manchester în minte

Atacantul Paul Pogba a declarat, miercuri seară, că victoria echipei Manchester United este dedicată tatălui său, care a încetat din viaţă în urmă cu câteva zile, dar şi victimelor atentatului de la Manchester Arena.

„Nu a fost deloc uşor, mai ales cu drama de la Manchester. Victoria este pentru victime, pentru tatăl meu, pe care l-am pierdut recent. Am reuşit o performanţă extraordinară”, a spus Pogba, citat de News.ro.

Partida din Suedia a produs mai multe momente memorabile. Aflat în recuperare după o accidentare, Zlatan Ibrahimovic a ajuns la partidă într-o mașinuță inedită, unde a fost un pasager cu zâmbetul pe buze. Aproape de fluierul de final al partidei atacantul a coborât pe gazon, alături ceilați jucători accidentați ai lui United și împreună au invadat terenul la final.

zlatan
Foto: digisport.ro

Unul din fanii lui United au pregatit și un banner special prin care îl ruga pe suedez să rămână la Manchester și din vară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri