Pițurcă: Piţurcă, un tâmpit şi un prost...

Data actualizării: Data publicării:
Germany v Romania - International Friendly
Foto: Guliver/GettyImages

Fostul selecţioner Victor Piţurcă a declarat, miercuri, că echipa României putea obţine fără probleme locul doi în grupa E de calificare la Cupa Mondială şi nu trebuia să clacheze atât de uşor în cele două confruntări cu Polonia. Piţurcă este însă de părere că selecţionerul „trebuie să rămână până la sfârşitul contractului”.

Germany v Romania - International Friendly
Foto: Guliver/GettyImages

„Victoria din meciul cu Chile a fost o victorie mare, care a demonstrat că echipa naţională dispune de jucător buni, cu care se poate face performanţă, care pot duce echipa naţională la turneul final. În această grupă cel puţin locul doi se putea obţine fără probleme. Polonia este o echipă bună, pe val, dar nu ne depăşeşte pe noi ca valoare. Avem echipă care nu trebuia să putem claca aşa uşor, să pierdem de maniera cum am pierdut cu Polonia în cele două meciuri. Trebuia ca noi din punct de vedere fizic să facem legea în teren. Noi ne-am retras şi când echipa Poloniei juca în zece oameni. Cred că în Polonia se putea obţine mult mai mult decât s-a obţinut”, a spus Piţurcă la Digi Sport.

El a menţionat că germanul Christoph Daum a fost dorit de toată lumea la echipa României: „Este un antrenor pe care l-a vrut toată lumea, străin. S-a spus: «Dacă vom aduce un străin îi vom sparge pe toţi. Piţurcă, un tâmpit şi un prost că nu vrea să joace spectaculos». Ce să vă spun, să mă iau de Daum?”.

Piţurcă a spus că este normal ca selecţionerul să rămână până la expirarea contractului: „Din punctul meu de vedere selecţionerul trebuie să rămână până la sfârşitul contractului, aşa ar fi normal”.

Întrebat dacă ar accepta în cazul în care i s-ar cere să preia conducerea naţionalei, el a răspuns negativ: „Exact nu”.

Tehnicianul nu a oferit variante pentru un eventual succesor al lui Daum. „Nu pot să dau nume, nu e problema mea. Nu am idee. Nu m-am gândit. Să spunem că sunt preşedintele federaţiei... Foarte grea ar fi alegerea. Ar trebui să cunoşti omul la perfecţiune, mai mult de 90 la sută, ce capacitate, cum lucrează, şi nici aşa nu poţi să fii sigur. Ca selecţioner trebuie meseria asta să o ai în sânge. Nu e simplu să fii selecţioner”.

Victor Piţurcă a mai declarat că deşi din victoria mare cu Chile nu sunt multe de învăţat, la echipa naţională toate meciurile sunt importante. „Din victoria cu Chile nu avem de învăţat foarte multe, doar faptul că fiind conduşi cu 2-0 noi am continuat să jucăm. O victorie mare, dar nu avem foarte multe de învăţat. Acest joc pe care l-am câştigat nu are nimic de-a face cu jocurile oficiale şi cu adversari care vor juca pe viaţă şi pe moarte contra noastră. Jocurile de acum încolo sunt extrem de importante pentru echipa României. Să nu credeţi că echipa din Chile nu va fi pusă la zid acum. Nu există meciuri amicale la echipa naţională. Toate meciurile sunt foarte importante la echipa naţională”, a explicat el.

Piţurcă consideră că şi campania următoare, de calificare la Campionatul European, va fi foarte dificilă: „Dacă vom pierde meciurile următoare vom ajunge pe 80-100, să vedem ce înseamnă să fim în grupa a patra valorică. Echipa României nu mai poate să bată Kazahstanul, Muntenegru, nu mai suntem nici noi aşa... Credeţi că va fi uşor să ne calificăm la Euro? Să vedeţi cum va fi în preliminarii. Nu mai există grupă uşoară. Trebuie să tratăm lucrurile foarte serios. Nu mai există meciuri uşoare. Vedeţi surprize, vedeţi echipe mari care pierd”.

Fostul selecţioner crede că dezavantajul lui Christoph Daum constă în faptul că nu poate să comunice cu jucătorii români. „Antrenorii străini gen Daum sunt foarte simplişti, sunt învăţaţi ca în Germania, în Germania jucătorii sunt ca un metronom. Noi facem antrenamente tactice, şedinţe video, acolo nu se întâmplă aşa. E cu totul altceva fotbalul românesc şi dezavantajul mare al lui Daum e că el nu poate să comunice, să colaboreze cu jucătorii români. Eu n-am văzut să strige «Chiricheş vino şi strânge!».”

Piţurcă l-a lăudat dintre jucătorii de la echipa naţională pe dinamovistul Sergiu Hanca. „Hanca a avut o prestaţie în ultimul timp la Dinamo extraordinară, asta trebuia să vadă selecţionerul şi dacă considera că e mai bun trebuia să îl bage. La meciul cu Polonia au jucat Bogdan Stancu şi Hanca. Hanca avea o reacţie mult mai bună în dreapta decât Bogdan Stancu. Stancu are nişte calităţi de marcator dar venind din stânga. L-ai băgat în dreapta. Ce să facă acolo? Hanca după jocuri foarte bune putea să joace titular la echipa României”, a afirmat el.

Victor Piţurcă a vorbit şi despre campioana FC Viitorul, spunând că la prima vedere transferurile făcute de aceasta - Ovidiu Herea, Marius Constantin, Andrei Dumitraş - ar părea nereuşite. „Când apelezi la Marius, care a fost un jucător excelent, dar a jucat la o echipă care a retrogradat, poţi să spui «Domne', ăsta nu e transfer». Dar poate Gică Hagi are o anumită strategie cu ei, ştie ce vrea să facă, Va fi foarte greu pentru Gică, el are nevoie de bani. Vinde cei mai buni jucători şi nu ştiu dacă ţi vinde corect, cu preţul corect. Eu nu i-aş da pe cei doi jucători”, a adăugat Piţurcă.

„Antrenorii străini gen Daum sunt foarte simplişti, sunt învăţaţi ca în Germania, în Germania jucătorii sunt ca un metronom. Noi facem antrenamente tactice, şedinţe video, acolo nu se întâmplă aşa. E cu totul altceva fotbalul românesc şi dezavantajul mare al lui Daum e că el nu poate să comunice, să colaboreze cu jucătorii români. Eu n-am văzut să strige «Chiricheş vino şi strânge!»”, a încheiat fostul selecționer 

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri