Raed Arafat: S-au găsit nereguli serioase în cazul morții lui Patrick Ekeng

Data publicării:
raed arafat fb

Foto: Facebook

În mod normal, o ambulanță a unui serviciu privat de o anumită categorie nu are de ce să fie alta decât a serviciului public, legea este foarte clară în acest sens. Noi ce am verificat astăzi este dacă toate aspectele inclusiv cele prevăzute prin autorizarea dată de către Direcție Sanitară firmei respective au fost respectate. Ce pot să spun până acum că s-au găsit niște nereguli serioase, dar nu mă pronunț până nu am raportul final al colegilor. Aceste nereguli înseamnă că cineva nu a respectat regulamentele și legislația sau după ce a obținut o autorizație a modificat ceva și nu a respectat mai departe ce la momentul autorizării a fost vizibil că este corect", a spus sâmbătă seara, la un post de televiziune, Raed Arafat.

De asemenea, Raed Arafat a precizat că, în urma unor controale efectuate de-a lungul timpului la serviciile private de ambulanță, au fost retrase autorizații de funcționare și s-au aplicat amenzi mari.

„Am oprit servicii private de ambulanță și am retras autorizația șase luni acum un an tocmai pe situații de acest gen. Am amendat servicii, amenzi foarte serioase după ce am făcut inspecții și am văzut că ceva nu este ok. Și pe serviciile publice le controlăm și inspectăm și acolo unde găsim nereguli normal că primesc amenzile și primesc sancțiunile pentru neregulile respective", a explicat secretarul de stat.

Raed Arafat a subliniat că medicii pot observa foarte ușor dacă un pacient a fost sau nu resuscitat. Amintim că au existat controverse cu privire la rapiditatea cu care i-a fost acordat primul ajutor lui Patrick Ekeng.

„În mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare se vede acest lucru pe el. În primul rând, se vede când îl pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare rămân (...) când cobori din mașină în mod normal iei monitorul cu tine, nu îl desfaci în mașină. Regulile medicinei de urgență sunt acelea că bolnavul, odată începută monitorizarea lui, nu o întrerupi până la momentul în care decizi că nu mai trebuie să fie monitorizat", a arătat șeful DSU.

Secretarul de stat a spus că, în conformitate cu Legea sportului, la astfel de competiții este necesară prezența unui echipaj cu o ambulanță de tip B, care să aibă dotarea corespunzătoare, ce presupune un defibrilator, o trusă de resuscitare, oxigen, aspirator.

„Regulamentul FRF este un pic mai general, vorbește de autosanitară, dar legea (n.r. Legea sportului) este foarte clară și bate orice regulament. Legea spune că cel puțin ambulanța trebuie să fie de nivelul unui echipaj de prim ajutor calificat cu o ambulanță de tip B. Ambulanța de tip B, echipamentele: defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare, aspirator — sunt obligatorii. Aceste lucruri nu pot să lipsească dintr-o ambulanță de tip B, altfel ambulanța nu mai este de tip B", a subliniat Raed Arafat.  

Vă reamintim că, vineri seara, la meciul Dinamo-Viitor, unul din jucătorii alb-roşilor, camerunezul Patrick Ekeng, s-a prăbuşit pe gazon şi a murit. 

Era minutul 70 al partidei dintre Dinamo şi Viitorul când mijlocaşul camerunez Patrick Ekeng, intrat pe gazon de doar câteva minute, s-a prăbușit inexplicabil la mijlocul terenului.

Poliția și procurorii au deschis dosar penal in rem pentru a stabili în ce condiții s-a produs moartea fotbalistului.

Citiți și: 
Finala Cupei României, amânată după moartea fotbalistului dinamovist 
Tragedie la Dinamo. Patrick Ekeng a murit. Jucătorul s-a prăbușit pe teren în timpul meciului cu Viitorul
Moartea fotbalistului Patrick Ekeng, în presa străină
Dosar penal in rem după moartea fotablistului Patrick Ekeng 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri