Televizarea meciurilor din Liga I, anchetată. Consiliul Concurenței verifică modul în care LPF a vândut drepturile de difuzare

Data publicării:
Minge de fotbal-2

„Investigaţia a fost declanşată în urma unei plângeri”, a anunțat Consiliul Concurenței, potrivit Mediafax.

„LPF a vândut drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal ce se desfăşoară în cadrul competiţiei Liga I către compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioadă de 5 ani. Compania a decis să le valorifice prin intermediul a două posturi de televiziune în regim cu plată. Investigaţia nu vizează modalitatea în care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifică aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF”, spune Consiliul Concurenţei.

Totodată, Consiliul Concurenţei reaminteşte că a derulat o investigaţie în urma vânzării de LPF a drepturilor de difuzare pentru perioada 2008-2011 către consorţiul format din SC TV Antena 1 SA şi SC RCS&RDS SA. „Investigaţia s-a finalizat în 2011, prin acceptarea unor angajamente asumate de LPF”, se spune în comunicat.

Potrivit aceluiaşi comunicat, Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea de informaţii şi opinii referitoare la această investigaţie de la agenţii economici terţi, inclusiv concurenţi şi clienţi ai părţilor implicate.

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, pe 4 martie, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu firma Intel Sky Broadcast din Malta, având ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I. Conform contractului, Liga Profesionistă de Fotbal va încasa anual de la Intel Sky Broadcast suma netă de 27,5 milioane de euro pe sezon în cei cinci ani.

Televiziunile generaliste Look TV şi Transilvania Live (care ulterior s-a transformat în Look Plus, n.r.) au anunţat, pe 2 aprilie, într-un comunicat remis agenţiei Mediafax, că au încheiat un memorandum de înţelegere cu Intel Sky Broadcast Ltd. privind difuzarea în direct a meciurilor de fotbal din campionatul Liga I şi Cupa Ligii.

Pe 29 mai, compania de telecomunicaţii RCS&RDS a anunţat că a depus plângere la Consiliul Concurenţei împotriva Ligii Profesioniste de Fotbal, întrucât „vânzarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 1 s-a făcut cu încălcarea legislaţiei concurenţei”.

Anii trecuţi, Liga 1, alături de multe alte competiţii interne şi internaţionale din diferite discipline sportive, au fost transmise de cele trei canale DigiSport, fără niciun cost suplimentar pentru abonați.

În ultimii șase ani, funcţionarea cluburilor de fotbal şi desfăşurarea campionatului naţional au fost finanţate, în cea mai mare măsură, de RCS & RDS.

Compania de cablu a plătit peste 150 de milioane de euro, dar a oferit gratuit abonaţilor canalele de sport cu transmisiunile de fotbal. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri