Zi tristă pentru handbal. A murit Gheorghe Gruia, unul dintre cei mai mari sportivi români

Data actualizării: Data publicării:
538644 538644 gruia gh 1

 

Gheorghe Gruia / FOTO: digisport.ro

Gheorghe Gruia, care locuia în Mexic de 37 de ani, a suferit un infarct și a lăsat un imens gol în sportul cu balonul pe semicerc. Deși a locuit la mii de kilometri distanță de țară, Gruia n-a fost uitat în țară, dar nici nu s-a bucurat de o mediatizare corectă, asta în ciuda faptului că a fost declarat, în 1992, cel mai mare handbalist al lumii din toate timpurile. A fost o distincție care s-a bazat pe faptul că, de-a lungul carierei sale, a fost desemnat handbalistul numărul unu al lumii în șapte ani diferiți.

Ştefan Birtalan, un alt nume mare al sportului românesc, care a primit de trei ori titlul de cel mai bun handbalist al lumii, i-a făcut cea mai frumoasă caracterizare fostului să coleg de echipă,

Gheorghe Gruia a făcut parte din „Generația de Aur” a handbalului românesc, câștigătoare a patru titluri mondiale. Pasionat de sport de mic copil, Gruia nu s-a apucat din prima de ramura sportivă care l-a și consacrat. A făcut mai întâi atletism, apoi volei după care a ajuns și la handbal. A fost campion la juniori la aruncarea suliței și la triplu salt iar la 21 de ani era deja legitimat în prima ligă de volei. A fost însă și momentul în care a decis că handbalul trebuie să primeze. A fost decizia care i-a schimbat definitiv și radical viața. 

În 1961, a ajuns la Steaua, alături de care a câștigat opt titluri naționale, între anii 1963 și 1973. Alături de roș-albaștri a câștigat și Cupa Campionilor Europeni, în 1968.

A făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României. A fost campion mondial în 1964, în Cehoslovacia. În finală, România a trecut, cu scorul de 25-22, de selecționata Suediei, iar Gheorghe Gruia a marcat unul dintre goluri. Astfel, devenea campion mondial la numai doi ani și jumătate după ce se apucase de jucat handbal.

Șase ani mai târziu, a fost din nou campion al lumii alături de tricolori, la Campionatul Mondial din Franța, 1970. În cadrul turneului, a marcat 30 de goluri, iar în finala disputată împotriva Germaniei de Est și câștigată de România cu 13-12 a punctat de patru ori.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri