JO Rio 2016 | Singurul reprezentant al României la box, eliminat printr-o decizie scandaloasă a arbitrilor

Data publicării:
mihai nistor GettyImages-589306542

FOTO: Gulliver/GettyImages

Deşi a controlat în cea mai mare parte a timpului lupta cu iordanianul Hussein Iashaish, lovind mai mult şi mai clar şi aducându-şi adversarul în situaţia de a fi numărat de două ori, Mihai Nistor, sportiv legitimat la CSA Steaua, nu a fost considerat învingător de arbitrii judecători.

Românul, care a suferit o tăietură la arcada dreaptă în repriza a doua, a fost dat învingător doar de unul dintre cei trei judecători, Liu Ming Li, care i-a acordat victoria lui Nistor cu 29-28. Ceilalţi doi i-au acordat decizia iordanianului, cu acelaşi scor, 29-28.

În sferturile de finală, Iashaish va boxa cu campionul mondial en titre, francezul Tony Victor James Yoka, victorios la puncte (3-0) în faţa lui Laurent Clayton (Insulele Virgine).

Pugilistul român are și o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat. Arbitrii „îi fac culoar francezului Yoka. El se temea să lupte cu mine. Francezii au un om nou în conducerea AIBA și o să vedeți că o să scoată câțiva campioni olimpici aici”, i-a declarat el jurnalistului Cătălin Tolontan. „Vreau să vă mai spun ceva. Genul acesta de hoție îndepărtează lumea de sport! Și încă ceva. Când zicem că sportul românesc a căzut, să ne gândim și la felul în care suntem, uneori, tratați astfel de arbitri. Francezii fac investiții enorme în box, bravo lor, dar eu n-am muncit pentru ca să se bucure ei că m-au eliminat!”, a mai spus sportivul român într-un interviu publicat pe tolo.ro.

Campion mondial absolut AIBA Pro Boxing la categoria supergrea, Mihai Nistor plecase cu ambiţii mari în Brazilia, ţintind chiar cucerirea titlului olimpic.

România are o singură medalie de aur la box, la JO, cucerită de Nicolae Linca, la Melbourne, în 1956. În total, pugiliştii din ţara noastră au urcat de 25 de ori pe podium la Olimpiadă (o medalie de aur, 9 de argint şi 15 de bronz).

Ultima medalie a boxului românesc la Jocurile Olimpice a fost adusă de Ionuţ Gheorghe, la Atena, în 2004 - bronz, la categoria 64 de kg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri