Medalie de aur pentru România la spadă feminin

Data publicării:
FETE SPADA MEDALIE AUR GettyImages-588629198

FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 0:30 ÎNCEPE FINALA ROMÂNIA-CHINA. Urmăriți LIVE TEXT aici.

După două relee, scorul România - China era 9 la 6, apoi, diferența s-a mărit la 14-9.

Simona Gherman, deși se accidentează, reușește să ducă scorul la 15-10. Mărește diferența până la șapte puncte și reușește să o mențină până la 21-14, moment în care intră Loredana Dinu. Diferența ajunge la un moment dat de 9 puncte, apoi revine la șapte puncte, din nou opt puncte: 24-16.

Mai sunt două relee. În ring este Simona Gherman și scorul este 25-19.

Tabloul de până atunci arăta așa:

RELEU 1: Ana Maria Popescu - SUN Yujie 1-0

RELEU 2: Simona Pop - XU Anqi 4-4

RELEU 3: Simona Gherman - SUN Yiwen 4-2

RELEU 4: Simona Pop - SUN Yujie 1-3

RELEU 5: Ana Maria Popescu - Hao Jalu 4-0

RELEU 6: Simona Gherman - XU Anqi 7-5

RELEU 7: Loredana Dinu - Hao Jalu 3-2

Conducem după opt relee. RELEU 8: Simona Gherman - SUN Yujie 6-9. Scorul general 30-25.

Începe ultimul releu, cu Ana-Maria Popescu în ring. Suntem aproape de aurul olimpic. Mai e mai puțin de un minut și scorul general e 37-32. Punct pentru Ana! 38-32. Recuperează chinezoaica: 38-33. Reușește încă o dată: 38-34. Încă 20 de secunde, pierdem teren: 38-35. Ana-Maria Popescu șchiopătează. E 42-37!!!!

Și avem medalia de aur!!!!

FOTO: Gulliver/GettyImages

România este în premieră campioană olimpică în proba de spadă pe echipe. Simona Gherman, Ana Maria Popescu, Simona Pop şi Loredana Dinu au reuşit să bată pentru a doua oară în istorie China (campioană mondială, în 2015 şi olimpică, în 2012) şi au cucerit aurul la Rio, scor 44-38.

La exact 60 de ani de la prima medalie olimpică obţinută de scrima românească (1956), cele patru fete din echipa de spadă au scris istorie în Brazilia. Celor cinci titluri europene şi două titluri mondiale din palmaresul româncelor li s-a adăugat şi cea mai de preţ medalie: aurul olimpic. 15 medalii strânsese România până azi de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice, dintre care trei de aur. Niciuna nu fusese obţinută însă la spadă, în concursul pe echipe.

Acum, fără medalie la individual, tricolorele au plecat cu şansa a doua în ultimul act, contra puternicei reprezentative a Chinei, după ce reușiseră în semifinale să elimine echipa Rusiei. Totuşi, în finală, în niciun moment nu s-a pus problema învingătoarei, sportivele noastre mobilizându-se exemplar şi reuşind asalturi aproape perfecte. Privind retrospectiv, cel mai greu meci a fost cel pentru calificarea în semifinale, când au jucat împotriva Statelor Unite și când o singură tușă le putea trimite acasă pe fetele de aur ale României.

În final, podiumul arată astfel:

Aur - România

Argint - China

Bronz - Rusia (după ce în finala mică a învins Estonia)

FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES


Echipa feminină de spadă a României, formată din Ana Maria Popescu, Simona Gherman şi Simona Pop (Loredana Dinu - rezervă), s-a calificat, joi, în finală la Jocurile Olimpice, după ce a învins, cu scorul de 45-31, reprezentativa Rusiei, în sferturile de finală ale competiţiei. Aceasta este prima medalie obţinută de delegaţia României la Rio de Janeiro. 

Rezultatele complete ale întâlnirii România - Rusia sunt următoarele:

Simona Gherman - Tatiana Logunova 3-1

Simona Pop - Violetta Kolobova 6-3

Ana Maria Popescu - Liubov Şutova 4-3

Simona Pop - Tatiana Logunova 5-3

Simona Gherman - Liubov Şutova 5-3

Ana Maria Popescu - Violetta Kolobova 3-7

Simona Pop - Liubov Şutova 9-7

Ana Maria Popescu - Tatiana Logunova 5-2

Simona Gherman - Violetta Kolobova 5-2

Sportiva Loredana Dinu a fost rezervă.

În finală, de la ora 00.30, România va întâlni echipa Chinei, care a trecut, cu scorul de 45-36, de formaţia Estoniei.(SURSA: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri