New York Times: Ultima reverență pentru Martha Karolyi

Data publicării:
Martha Karolyi nyt

 

FOTO: New York Times

La cele 11 ediţii ale JO la care a participat ca antrenoare sau coordonatoare a lotului de gimnastică, Martha Karolyi, deseori cu o faţă de piatră şi cu o atitudine serioasă, a plâns de două ori. Prima dată a fost în 1976, când ea şi soţul ei, Bela, au condus-o pe Nadia Comăneci la medalia de aur la individual compus. A doua oară a fost marţi, la JO de la Rio, potrivit News.ro.

Aşezată pe locul ei în Rio Olympic Arena, chiar deasupra bârnei, ochii Marthei s-au umezit în spatele ochelarilor urmărindu-şi echipa cum domină şi câştigă medalia de aur. Echipa americană a fost strălucitoare - cea mai bună din toate timpurile, a recunscut Karolyi după aceea - şi a surclasat Rusia, impunându-se cu 8,2 puncte avans, o diferenţă uriaşă într-un sport în care notele se exprimă la miimi de punct.

Martha Karolyi are 73 de ani şi, după 40 de ani în gimnastică, se va retrage la finalul competiţiei de la Rio.

Auzind că echipa vrea să o omagieze, Karolyi a început să lăcrimeze. Şi-a strâns gimnastele pentru o îmbrăţişare în grup şi le-a spus că le iubeşte.

„Nu sunt o persoană sentimentală. Sunt cunoscută ca fiind foarte tare. Dar am simţit ceva. 'Oh, ce se mi se întâmplă? Ce este asta?'”,a spus Martha după concurs. Apoi a făcut o pauză.

Într-o săptămână, o viaţă de succes în elita gimnasticii va ajunge la final. Nu poate dura la nesfârşit, până la urmă. Karolyi spune că este timpul pentru ea să devină din nou o persoană normală. Planul ei, dezvăluit de Bela, este să-şi viziteze familia în ţara sa natală, România, poate să petreacă patru sau cinci luni pe an acolo.

Cariera ei a fost extraordinară. La mijlocul anilor 70, ea şi Bela au început să antreneze împreună în România şi au devenit un cuplu puternic în sport. El era persoana furtunoasă, cea emoţională. Ea era tehnicianul tăcut care ştia exact cum să facă o gimnastă să dea ce este mai bun. Şi de-a lungul anilor au antrenat atât de multe mari sportive.

În Româna, a fost Nadia Comăneci. Apoi, după ce s-au mutat în SUA, a fost Mary Lou Retton, care a câştigat medalia de olimpică de aur la individual compus în 1984. Următoarea a fost Kim Zmeskal, campioana mondială la individual compus din 1991, şi Kerri Strug, dulceaţa JO de la Atlanta din 1996.

Abia în 2001, Martha Karolyi a preluat coordonarea lotului feminin, în locul lui Bela, care s-a retras după dezamăgitoarea Olimpiadă din 2000, în care echipa SUA a terminat pe locul 3. Atunci a început oficial sistemul cantonamentului semicentralizat, pe care soţii Karolyi l-au pus în aplicare.

Potrivit acelui sistem, gimnastele se antrenau cu antrenorii personali, dar participau lunar la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic.

În ultimii 15 ani, SUA a fost medaliată la fiecare ediţie a CM şi JO în concursul pe echipe, cucerind şapte medalii de aur (campioană olimpică în 20012 şi 2016). SUA este prima ţară care îşi apără titlul olimpic după România, în 2000 şi 2004.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri