Olimpicii, decoraţi de Iohannis

Data publicării:
160927_decorare_sportivi_005_INQUAM_Octav_Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat, marţi, pe sportivii români medaliaţi la Olimpiada de la Rio, afirmând că a văzut critici virulente la adresa lor pentru rezultatele slabe ale României şi comentând că nu ei sunt responsabili, ci este vorba despre un sistem întreg care s-a degradat de-a lungul anilor şi care trebuie reformat.

„Urmărind participarea la Jocurile Olimpice, nu am putut să trec cu vederea anumite critici care au fost exprimate în spaţiul public cu privire la rezultatele olimpicilor noştri. Cele mai multe nu m-au surprins atât prin virulenţă, cât mai ales pentru că au fost total nedrepte. Reacţiile de acest tip nu aduc niciun beneficiu sportului românesc. Lucrurile nu s-au agravat acum, ci gradual, în cursul ultimelor decenii. Este nedrept ca tocmai sportivii care concurează să fie făcuţi responsabili”, a afirmat preşedintele, în cadrul ceremoniei.

El a criticat atitudinea potrivit căreia cerem rezultate, dar nu privim dincolo de ceea ce se vede la televizor în privinţa sportivilor, considerând că problema stă şi în cum a fost gestionat şi valorificat sportul românesc până acum.

„Cred că este necesară şi urgentă o dezbatere amplă asupra sportului. Pentru o reconstrucţie durabilă este nevoie să gândim împreună un plan solid pentru viitorul sportului românesc. A câştiga medalii şi a avea rezultate deosebite, fără o strategie bine pusă la punct, asumată prin larg consens, este greu. Nu criticând sportivii vom reuşi să îndreptăm lucrurile şi nici făcând primeniri de suprafaţă”, a explicat preşedintele.

El a afirmat că şcoala trebuie să joace un rol fundamental în această „reconstrucţie” a sportului şi este nevoie de sprijinirea programelor sportive în şcoli.

160927_decorare_sportivi_005_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Sportul de performanţă este vârful piramidei şi despre sportul de performanţă mulţi ştiu să povestească multe, sunt sportivi admiraţi, pe care îi cunoaştem cu toţi, dar ca să avem aceşti sportivi de mare performanţă trebuie să existe dorinţa de a face sport de masă. Să existe cât mai mulţi, mai ales copii şi tineri, care nu doar practică sportul, care iubesc sportul”, a spus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că problema nu stă doar în investiţiile pentru baze sportive, ci trebuie regândit sistemul educaţional în privinţa sportului.

„Nu putem să ne aşteptăm cu o oră de sport pe săptămână la şcoală să avem generaţii şi generaţii de sportivi cu mari performanţe. Această chestiune trebuie regândită fundamental. Sportul trebuie să îşi regăsească locul cuvenit nu doar în orarul şcolar, ci şi în dorinţa copiilor. Atunci cu siguranţă vom avea mai puţine cârcoteli şi mai multe rezultate”, a mai spus şeful statului.

În timpul ceremoniei de decorare, uneia dintre sportive i s-a făcut rău, Klaus Iohannis afirmând ulterior, zâmbind, că a fost din cauza „emoţiilor pozitive”.

„Am încurajat-o. Putem chiar să apreciem că a fost aşa emoţionată de ceremonie. Se întâmplă astfel de lucruri şi ele trebuie luate cu mult calm şi cu puţin umor”, a spus el.

Sportiva a fost scoasă din sală şi a revenit după câteva minute, când s-a fotografiat alături de preşedinte.

România a încheiat pe locul 47 în clasamentul pe medalii al Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, după 16 zile de întreceri. Sportivii români au obţinut o medalie de aur, una de argint şi trei de bronz. România a obţinut aurul prin spadă la feminin, argint la tenis prin Tecău şi Mergea, bronz la canotaj 8+1, haltere (Sâncrăian) şi lupte (Saritov).

La Jocurile Paralimpice de la Rio, România a ocupat locul 76 în clasamentul pe medalii, cu o medalie de bronz, cucerită de judoka Alex Bologa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...