Rio 2016. Povestea unui jaf inventat. Motivul pentru care ar fi mințit cei patru înotători americani

Data publicării:
U.S. Swimmers Detained At Rio Airport In Robbery Inquiry
Foto: Guliver / GettyImages

Răsturnare de situaţie în cazul înotătorilor americani care au susţinut că au fost jefuiţi la Rio. Autorităţile braziliene spun că Ryan Lochte şi trei colegi de-ai săi au inventat povestea, pentru a ascunde faptul că, în noaptea aşa-zisului jaf, s-au îmbătat şi au avut o altercaţie cu paznicul unei benzinării. În Brazilia, depunerea unei plângeri mincinoase la poliţie se poate pedpesi cu închisoarea.

U.S. Swimmers Detained At Rio Airport In Robbery Inquiry
Foto: Guliver / GettyImages

Doi dintre sportivii americani care reclamaseră la poliţie faptul că au fost jefuiţi au fost opriţi de autorităţi, pe un aeroport din Rio. Trecuseră deja de filtrele de securitate şi se pregăteau să urce într-un avion către Statele Unite.

„Erau speriaţi, nu înţelegeau ce li se întâmplă, de ce nu s-au putut îmbarca şi erau confuzi, pentru că poliţia le-a spus că vor fi martori, iar instanţa judecătorească le-a spus altceva”, spune Sergio Riera, avocat.

Un al treilea înotător american implicat în jaful inventat se afla deja consemnat în Rio, în timp ce singurul care a părăsit Brazilia şi se află deja în SUA este Ryan Lochte. De 12 ori medaliat olimpic, acesta - împreună cu Jack Conger şi Gunnar Bentz - au minţit că au fost jefuiţi, susţin poliţiştii brazilieni. Aceştia au sesizat neconcordanţe în mărturiile celor patru sportivi, în ce priveşte locul jafului şi numărul de atacatori.

„Tipul a scos pistolul, l-a armat, mi l-a pus la tâmplă şi mi-a spus să mă aşez pe pământ. Mi-am ridicat braţele şi mi-am spus: "Asta e!"”, povestea Ryan Lochte.

„Poliţia braziliană spune că înotătorii erau atât de beţi când au depus plângerile iniţiale, încât nu i-au putut descrie pe atacatori şi nici să spună câţi erau. Ryan Lochte a ridicat suspiciuni când şi-a schimbat versiunea. Mai întâi, le-a spus oficialilor olimpici că nu s-a întâmplat, apoi că i s-a pus arma la tâmplă, pentru ca după, să spună că arma a fost doar fluturată către ei”, relatează Matt Gutman, corespondent ABC News.

În Brazilia, legea prevede că depunerea de reclamaţii false la poliţie se pedepseşte cu amendă sau cu până la şase luni de închisoare. Oficialii olimpici cer clemenţă autorităţilor pentru cei patru înotători americani.

„Haideţi să-i mai lăsăm pe aceşti copii în pace. Uneori, faci lucruri pe care mai târziu le regreţi. Sunt sportivi excelenţi, Lochte este unul dintre cei mai buni înotători din istorie. S-au distrat, au făcut o greşeală. Viaţa merge înainte”, spune Mario Andrada, purtător de cuvânt Rio2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri