Rusia neagă existența unui sistem de dopaj susținut de stat

Data publicării:
Opening Ceremony Rio 2016 Olympic Games

Noul șef al Agenției ruse antidoping, Vitali Smirnov, a informat Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) că în țara sa „nu a existat niciodată un sistem de dopaj sponsorizat de stat”, contrazicând astfel datele conținute în raportul McLaren, dat publicității înaintea Jocurilor Olimpice de vară de la Rio, scrie Agerpres.

Opening Ceremony Rio 2016 Olympic Games
Foto: Guliver/GettyImages

Smirnov, o personalitate în sportul sovietic și rus, fost membru al Comitetului Internațional Olimpic între 1971 și 2015, a precizat, în cadrul reuniunii fondatorilor AMA, la care au participat reprezentanți ai guvernelor și ai mișcării olimpice, că abuzul de substanțe pentru creșterea performanțelor sportive reprezintă o problemă globală.

„Rusia nu a avut niciodată un sistem de dopaj sponsorizat de stat. Dopingul nu este o problemă specifică unei anumite țări. Trebuie să luptăm împreună împotriva acestui rău”, a afirmat oficialul rus, citat de agenția Reuters.

„Dacă cineva este un criminal, nu înseamnă că întreaga țară este plină de criminali. Știm că acest sistem nu există”, le-a declarat ulterior Smirnov reporterilor prezenți la reuniunea care a avut loc la Glasgow.

Agenția Mondială Antidoping a recomandat ca întreaga delegație a Rusiei să fie exclusă de la JO 2016, după ce autoritățile de la Moscova au fost acuzate, în raportul McLaren publicat înaintea Jocurilor de la Rio, că au susținut un program pe dopaj pe scară largă în rândul sportivilor săi.

În urma acestor acuzații, atleții și halterofilii ruși au fost excluși de la JO, însă CIO a respins solicitarea AMA de excludere totală a sportivilor ruși de la Rio, lăsând la latitudinea federațiilor sportive internaționale de a stabili sportivii ruși eligibili să participe la competiția din Brazilia.

Directorul general al AMA, Olivier Niggli, a anunțat în cadrul reuniunii că un al doilea raport al avocatului canadian McLaren urmează să fie dat publicității pe 9 decembrie, așteptându-se ca acesta să ofere mai multe detalii în privința dopajului sportivilor ruși și să se axeze mai mult pe sporturile de iarnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri