Scandalul olimpicilor dopați. Reacția Rusiei

Data publicării:
Alexander Jukov

Şeful Comitetului Olimpic de la Moscova a reacţionat la raportul emis de Agenţia Mondială Anti-Doping şi a precizat că oficialii de la Moscova au respectat cerinţele organismului internaţional. Şi alţi liderii ruşi au spus că nu a existat un sistem de stat de sprijinire a dopajului. De asemenea, autorităţile ruse speră ca acest scandal să nu blocheze participarea sportivilor ruşi la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, din 2018.

„Normal că nu suntem de acord cu declaraţiile potrivit cărora ar fi fost un sistem de susţinere a dopajului sprijinit de stat, aşa ceva nu este adevărat. Nu a existat niciodată un astfel de sistem în Rusia. Ne-am conformat tuturor apelurilor Agenţiei Mondiale Anti-Doping pentru a face RUSADA (n.red - Agenția Rusă Anti-Doping) total independentă de orice minister. Va avea acum finanţare independentă faţă de bugetul de stat, va avea noi organisme de guvernare, la care vor lucra experţi străini. Aşadar, suntem total transparenţi şi deschişi controlului internaţional”, a spus Alexander Jukov, preşedintele Comitetului Olimpic Rus.

Declarația sa vine după ce Agenția Internațională Antidopping a anunțat că o mie de sportivi ruşi s-au dopat pentru a obţine performanţe la olimpiade. E vorba de competițiile dintre anii 2011 și 2015.

„Dorința de a câștiga medalii a depășit moralitatea colectivă, valorile olimpice și corectitudinea,” a spus Richard McLaren, raportor WADA (Agenţia Internaţională Antidoping). Richard McLaren menţionează că amploarea dopajului este "fără precedent" și că "a existat un sistem care a devenit o strategie de câştigare a medaliilor".

Potrivit raportului, pentru manipularea analizelor efectuate pe mostrele de urină recoltate de la sportivi se folosea sare și cafea.

De asemenea, raportul susține că serviciile secrete rusești au creat metode de a deschide sticlele și de a le înlocui conținutul fără a lăsa semne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri