Simone Biles egalează recordul din 1984 al Ecaterinei Szabo – patru medalii de aur la aceeași olimpiadă

Data actualizării: Data publicării:
Gymnastics - Artistic - Olympics: Day 11

Gimnasta americană Simone Biles a câştigat, marţi, medalia de aur la sol, cea de-a patra la aceste Jocuri Olimpice. Nu se mai întâmplase acest lucru în gimnastica olimpică de 32 de ani, de la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, când Ecaterina Szabo (România) reușea această performanță.

Gymnastics - Artistic - Olympics: Day 11
Gymnastics - Artistic - Olympics: Day 11

Simone Biles intră astfel în galeria selectă a gimnastelor care au reușit acest record: Ecaterina Szabo (Los Angeles 1984) pentru România, Vera Caslavska (Mexico City, 1968) pentru Cehia, Agnes Keleti (Melbourne, 1956) pentru Ungaria și Larisa Latynina (Melbourne, 1956) pentru Uniunea Sovietică. Toate au obținut patru medalii de aur la gimnastică la aceeași olimpiadă.

În vârstă de 19 ani, Simone Biles, aflată la prima sa participare la Jocurile Olimpice, are o medalie de aur cu echipa Statelor Unite, una la individual compus și câte o medalie de aur la sărituri și sol. Deși n-a reușit să-și împlinească visul de a obține cinci medalii de aur (a „ratat”, luni, la bârnă și nu a prins „decât” un bronz), Biles s-a declarat mulțumită.

Cu un total de 19 medalii olimpice și mondiale obținute în cariera ei, Biles devine cea mai „medaliată” gimnastă americană, detronând-o pe Shannon Miller, care a deținut acest record timp de 20 de ani, cu 16 medalii.

Marți, în finala feminină de la sol, Simone Biles s-a impus fără probleme, cu o execuție impresionantă a exercițiului pentru care a primit nota 15,966, unul dintre cele mai mari punctaje acordate la această ediție a Jocurilor Olimpice.

Atât de mult s-a ridicat în aer de la sol, că rivalelor sale le-ar fi trebuit aripi ca să o ajungă și nici atunci n-ar fi fost îndeajuns, scrie Reuters. Toți spectatorii au trăit la maximum momentele de excelență ale exercițiului, cu strigăte de „ooo” și „aaa” după fiecare acrobație a americancei.

Pe podium la sol au mai urcat Alexandra Raisman (SUA, punctaj: 15,500) şi Amy Tinkler (Marea Britanie, punctaj: 14,933).

La băieți, în ultima finală olimpică pe aparate, bară fixă, germanul Fabien Hambuchen a câştigat aurul olimpic (15,766), medalia de argint revenindu-i sportivului american Danell Leyva (15,500), iar cea de bronz lui Wilson Nile (Marea Britanie, 15,466). Remarcabil este că Levya a reușit această performanță – devenind gimnastul american cel mai de succes la Rio - deși inițial nu era în echipă. A fost convocat în ultimul moment, după ce s-a accidentat colegul său, John Orozco.

Leyva, 24 de ani, este antrenat de tatăl său vitreg, de origine cubaneză, Yin Alvarez, care a explodat de bucurie, în stilul caracteristic, în momentul în care a aflat că Danell are medalie de argint. Potrivit comentatorului TVR, la bursa zvonurilor se vehiculează numele lui Alvarez ca fiind antrenorul care îi va înlocui pe soții Karolyi la echipa olimpică.

România a încheiat participarea la JO de la Rio fără medalie la gimnastică artistică, după 40 de ani. Astfel, Marian Drăgulescu a fost pe locul 4 la sărituri, Andrei Muntean pe locul 6 la paralele, iar Cătălina Ponor pe locul 7 la bârnă.

La Rio, echipele României nu s-au calificat, iar prin regulament doar trei gimnaşti au avut drept de reprezentare - Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu (calificat graţie medaliei de argint la CM din 2015) şi Andrei Muntean.

Ultimele medalii olimpice pentru România au fost cucerite în 2012, când echipa feminină a obţinut bronzul, Cătălina Ponor a fost vicecampioană olimpică la sol, iar Sandra Izbaşa campioană olimpică la sărituri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri