Fed Cup. România, învinsă de Belgia

Data actualizării: Data publicării:
170212_FED_CUP_BEGU_MERTENS_01_INQUAM_PHOTOS_David_Muntean

Echipa feminină de tenis a României a fost învinsă de Belgia (3-0) și va juca un baraj pentru menținerea în Grupa Mondială II a Fed Cup, după ce Elise Mertens a câștigat cu 3-6, 7-5, 7-5 în fața Irinei Begu, duminică, la Sala Polivalentă din București, informează Agerpres.

irina begu wimbledon GettyImages-478983832
Irina Begu a pierdut meciul decisiv / FOTO: Gulliver / Getty Images

Irina Begu (29 WTA) a pierdut, după două ore și 52 de minute, un meci foarte disputat, în care a avut numeroase șanse de a obține victoria.

Begu a dominat primul set, pe care l-a început cu break și apoi s-a desprins la 2-0, ratând trei mingi de 3-0. Românca și-a păstrat avantajul break-ului până la final, câștigând setul în 44 de minute, cu 6-3.

Mertens a câștigat contra serviciului în chiar ghemul de debut al actului secund, dar Begu a restabilit egalitatea cu un break la zero. Românca și-a făcut serviciul și a condus ostilitățile, având două șanse de a se desprinde la 4-2, dar nu a reușit să profite de ele. La 5-4, după un ghem luat la zero a intervenit o relaxare în jocul Irinei, de care a profitat Mertens (83 WTA), care și-a adjudecat setul cu 7-5, după trei ghemuri consecutive.

În decisiv, belgianca a început cu break, iar apoi a făcut 2-0, Begu ratând patru mingi de break. Irina Begu a reușit să reechilibreze jocul și a preluat conducerea cu 3-2, dar apoi a apărut o nouă cădere în jocul româncei, la 30-0 pe serviciul adversarei, care a reușit 11 puncte la rând și s-a desprins la 5-3. Begu a luptat pentru fiecare punct și a reușit o revenire incredibilă, la 5-5, după o dublă greșeală a belgiencei. Mertens a forțat pe serviciul Irinei și a reușit un nou break, obținând victoria după ce Begu a salvat trei mingi de meci.

Irina Begu a reușit 3 ași în acest meci, față de 5 ai adversari, și a făcut 10 duble greșeli, spre deosebire de cele 5 ale belgiencei. Irina a transformat doar 5 mingi de break din 17 oportunități (29%), iar Mertens 5 din 9 (55%).

Românca a fost mai bună la capitolul winners (lovituri direct câștigătoare), 39-31, dar a avut și foarte multe erori neforțate (37-35).

Ambii căpitani-nejucători, Ilie Năstase, respectiv Dominique Monami, au procedat la schimbări înaintea primului meci de simplu de duminică, Irina Begu înlocuind-o pe Monica Niculescu, iar Mertens pe Yanina Wickmayer. Aceasta a fost prima confruntare dintre Begu și Mertens.

Sâmbătă, Kirsten Flipkens a învins-o pe Monica Niculescu în două seturi, cu 6-3, 6-4, iar Yanina Wickmayer a trecut în trei seturi de Sorana Cîrstea, cu 7-6 (4), 5-7, 7-5.

În ultimul meci de simplu ar urma să se înfrunte Sorana Cîrstea și Kirsten Flipkens, iar la dublu Irina Begu și Patricia Țig vor da piept cu Elise Mertens și Maryna Zanevska.

Belgia va juca baraj pentru promovarea în Grupa Mondială a Fed Cup, iar România va juca unul de menținere în Grupa Mondială II, pe 22-23 aprilie.

România și Belgia s-au mai înfruntat de trei ori până acum în Cupa Federației, Belgia învingând de fiecare dată: în 1975 a fost 2-0, la Aix-en-Provence (Franța), în sferturile Grupei Mondiale, iar în 1995, Belgia s-a impus cu 2-1 și apoi cu 3-0, în decurs de trei zile, la Murcia, în Grupa I valorică a zonei Europa-Africa a competiției.

Meciul cu Belgia a consemnat debutul lui Ilie Năstase în postura de căpitan nejucător al echipei României. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri