Fed Cup. România câștigă confruntarea cu Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
tenis

România întâlnește, pe teren propriu, Marea Britanie, în barajul pentru menţinerea/retrogradarea în/din Grupa a II-a Mondială a Cupei Federaţiei. Pentru România vor juca Simona Halep, Irina Begu, Sorana Cîrstea și Monica Niculescu. Britanicele au venit în România cu Johanna Konta, Heather Watson, Laura Robson și Jocelyn Rae.

tenis

ACTUALIZARE duminică, ora 17:00  Simona Halep şi Monica Niculescu au fost învinse, duminică, de perechea Jocelyn Rae/Laura Robson, scor 6-3, 1-6, 10-8, în ultimul meci al întâlnirii de Fed Cup dintre România şi Marea Britanie, astfel că scorul general al confruntării este 3-2.

Cele două românce au pierdut în faţa britanicelor într-o oră şi cinci minute.

Pe scaunul de căpitan nejucător al României s-a aflat Sorana Cîrstea, după ce Ilie Năstase nu a putut ocupa locul respectiv duminică, fiindu-i retrasă acreditarea.

Ca urmare a succesului din întâlnirea cu Marea Britanie, România va evolua anul viitor în Grupa Mondială II.

 

ACTUALIZARE duminică, ora 15:00 România rămâne în lumea bună a acestui sport. Simona Halep şi Irina Begu au câştigat la FED Cup. Detalii, aici.

Halep a învins-o pe Konta, scor 6-1, 6-3, iar Irina-Camelia Begu a trecut de Watson, scor 6-4, 7-5.

ACTUALIZARE 15:45 Meci cu scandal, pierdut de Sorana Cîrstea în fața Johannei Konta. Scorul a fost 6-2, 6-3 pentru Johanna Konta, iar în acest moment este egalitate, 1-1, în disputa România-Marea Britanie din Fed Cup.  

ACTUALIZARE 13.36: Simona Halep, locul 5 WTA, a învins-o, sâmbătă, cu scorul de 6-4, 6-1, pe Heather Watson, locul 113 WTA, în primul meci al întâlnirii de FedCup dintre România şi Marea Britanie.

Halep a câştigat destul de uşor primul meci disputat pe zgură în acest sezon, scrie News.ro. Ea a început bine partida cu numărul 2 britanic, a condus cu 1-0, după un break, însă adversara a revenit cu rebreak.  Încurcată de jocul agresiv şi destul de extact al lui Watson, Halep nu s-a putut desprinde până la scorul de 4-4. În acel moment, românca şi-a ridicat nivelu evoluţiei, a reuşit un break la zero, apoi a închis setul cu 6-4, după 43 de minute.

Setul secund a fost unul fără istoric. Halep a câştigat pe serviciul adversarei la 1-1 şi nu a mai cedat niciun ghem până la final, scor 6-1, după o oră şi opt minute de la start.

Urmează confruntarea dintre Sorana Cîrstea, locul 62 mondial, și Johanna Konta, locul 7 WTA. 


ACTUALIZARE sâmbătă, ora 11.00: Irina Begu s-a accidentat și nu va juca sâmbătă. Ea va fi înlocuită de Sorana Cîrstea în meciul cu Johanna Konta, locul 7 WTA. 

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că accidentarea Irinei Begu este stranie, însă acesta a explicat că Sorana Cîrstea este un „imens talent” și poate să o învingă pe Johanna Konta dacă are „mintea așezată”. 

„Ciudată această accidentare a Irinei, înțeleg că e o contractură musculară la gât. E foarte straniu să facă așa ceva o sportivă de înaltă performanță cum e Irina. Astfel de contracturi după somn pot să apară la niște femei care nu sunt sportive de performanță, care au un deficit de calciu. Îmi vine greu să cred că Irina are un deficit de calciu, magneziu. Faptul că nu joacă nu e bine deloc. Irina e o jucătoare care poate să-i pună mari probleme Johannei, dar nu e niciun motiv de disperare dacă Irina nu joacă și în locul ei va fi Sorana. Sorana, dacă are mintea așezată, o poate bate pe Johanna. Poate să bată aproape pe oricine. E o jucătoare foarte inconstantă, un imens talent care poate oricând să aducă o victorie echipei României. Nu aș fi așa de speriat că va juca Sorana, dar firește că nu pot decât să sper în recuperarea rapidă a Irinei pentru mâine”, a spus Cristian Tudor Popescu. 


Partidele au loc la 22 şi 23 aprilie. Confruntarea se desfășoară în țara noastră, întrucât România a fost prima echipă extrasă din urnă.

Arbitrul principal al întâlnirii de Fed Cup dintre echipele României şi Marii Britanii a decis ca partida de sâmbătă să înceapă la ora 12:00 din cauza condițiilor meteo și nu de la 11:00 cum stabilise inițial.

Astfel, Simona Halep - Heather Watson, primul meci al zilei, va începe la ora 12:00 și va fi urmat de meciul dintre Irina Begu şi Johanna Konta.

Pentru moment, programul zilei de duminică este următorul: de la ora 11:00 joacă Simona Halep - Johanna Konta, urmează apoi de meciul Irina Begu - Heather Watson şi partida de dublu Sorana Cîrstea/Monica Niculescu - Laura Robson/Jocelyn Rae.

Konta, 25 de ani, a câştigat în acest sezon turneul de categorie Premier Mandatory de la Miami şi pe cel de categorie Premier de la Sydney (oraşul în care s-a născut), a ajuns în sferturi la Australian Open şi în semifinale la Shenzhen. În total, ea are trei trofee ca jucătoare profesionistă de simplu, dintre care două obţinute în primele trei luni ale acestui an, în care a câştigat 19 meciuri şi a pierdut doar trei.

În 2017, Halep (şase victorii şi patru înfrângeri) are ca rezultat notabil doar sfertul de la Miami Open, pierdut în faţa numărului 1 britanic.

Johanna Konta conduce cu 2-0 în meciurile disputate cu Halep. În optimile de finală ale turneului de la Wuhan, ediţia 2015, britanica s-a impus cu 6-3, 3-6, 7-5, iar anul acesta, în sferturi, la Miami, cu scorul de 3-6, 7-6 (7), 6-2, scrie digisport.ro.

Konta nu s-a mai întâlnit până în prezent cu Irina-Camelia Begu. Simona Halep a câştigat toate cele trei partide jucate până acum cu numărul 2 britanic, Heather Watson, scoruri  4-6, 6-4, 6-2, în turul I al US Open, din 2013, 6-2, 6-4, în manşa a doua a French Open, din 2014, şi 6-3, 6-4, în optimi la Miami, anul trecut. 

Şi Begu a învins-o pe Watson, în singura partidă pe care ele au jucat-o până în prezent, în 2013, în turul I la Indian Wells, scor 6-2, 6-4.

România țintește menținerea în al doilea eșalon valoric al Fed Cup, după ce a fost învinsă de Belgia cu scorul de 3-1, în februarie, la București, în primul tur al Grupei Mondiale II.

Marea Britanie vizează promovarea în Grupa Mondială II, după ce a câștigat barajul de promovare din Grupa I valorică a zonei Europa-Africa. Britanicele (Johanna Konta, Heather Watson, Jocelyn Rae/Laura Robson) au câștigat Grupa C, după victorii cu 3-0 în fața Letoniei, Turciei și Portugaliei, pentru ca în barajul de promovare să se impună cu 2-1 în fața Croației.

România și Marea Britanie au jucat de cinci ori în Cupa Federației, tricolorele câștigând de patru ori. Prima confruntare a avut loc în 1973, la Bad Homburg (RF Germania), iar România s-a impus cu 2-1, în sferturile Grupei Mondiale. În 1999, România câștiga cu 2-0 la Murcia (Spania), în semifinalele Grupei I a zonei Europa-Africa, iar peste doi ani învingea tot la Murcia cu 2-1, în primul tur al Grupei I zonale. În 2004, Marea Britanie câștiga cu 2-1 în Malta, în Grupa a II-a a zonei Europa-Africa. Ultima confruntare a avut loc în 2014, la Budapesta, în Grupa I a zonei Europa-Africa, iar România s-a impus cu 2-1, Simona Halep învingând-o pe Johanna Konta cu 6-1, 6-4, după ce Heather Watson trecuse de Sorana Cîrstea cu 6-7 (7), 6-1, 6-4, pentru ca punctul decisiv să fie adus de Irina Begu și Monica Niculescu, victorie cu un sec 6-0, 6-2 în fața perechii Jocelyn Rae/Heather Watson.

Partidele din Fed Cup se desfăşoară la Tenis Club IDU, Mamaia, Constanţa. Învingătoarea întâlnirii va evolua anul viitor în Grupa Mondială II, iar învinsa în Grupa I a Zonei Euro-africane.

Duelul România - Marea Britanie din play-off-ul pentru rămânerea în Grupa a II-a Mondială va fi transmis ÎN DIRECT la Digi Sport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri