Ilie Năstase: Aduceţi-i aminte Serenei ce spunea tatăl ei despre Irina Spîrlea

Data publicării:
nastase
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ilie Năstase a declarat, marţi, pentru News.ro, că nu a făcut nicio remarcă rasistă la adresa Serenei Williams. Afirmaţia „ciocolată cu lapte” despre copilul nenăscut al liderului WTA nu poate fi considerată rasistă, a precizat Năstase. „Dacă spuneam că o să iasă un negru urât, ăla era rasism”, a adăugat el.

nastase
Foto: Inquam Photos / George Călin

Năstase a amintit de un incident avut de Irina Spîrlea cu sora Serenei, Venus Williams, în semifinalele US Open din 1997. La una dintre pauze, cele două jucătoare s-au ciocnit, niciuna nedorind să-i facă loc celeilalte să treacă spre scaunul de odihnă. După acel meci, tatăl surorilor Williams a declarat despre jucătoarea română că este „un curcan alb şi urât”.

„Aduceţi-i dumneavoastră aminte Serenei ce spunea tatăl ei despre Irina Spîrlea, că poate a uitat. Eu ce să-i spun? A ieşit prea mult din context, e o nebunie ce se întâmplă acum. Eu nu mai pot şi nu mai rezist în treburile astea, e nebunie curată. Mai au să-mi spună că nu am voie să mai trăiesc. Eu nu am făcut nicio remarcă rasistă, nu ştiu care este remarca rasistă. Ăsta e rasism? Că am spus că poate ieşi ciocolată cu lapte? Păi dacă spuneam că o să iasă un negru urât? Ăla e rasism. Cum a spus tatăl ei despre Irina Spîrlea că e un curcan alb urât. Eu am spus ciocolată, pentru că bărbatul ei este blond. Eu am făcut o glumă, dacă această glumă este considerată o remarcă rasială, mi se pare că e ieşită prea mult din context. Suntem nebuni, pe cuvânt de onoare. Şi nu ei, străinii, noi, românii. Dar când ei ne fac ţigani pe unde mergem? Mie mi-a plăcut de Mutu, ce declaraţie a făcut Mutu, că era făcut ţigan când juca la Chelsea şi la Fiorentina”, a declarat Năstase pentru News.ro.

Căpitanul-nejucător al echipei României a precizat că, la întâlnirea cu Marea Britanie, a apărat drepturile jucătoarelor tricolore. „Noi ce facem, ne facem rău unii la alţii? Eu ce am făcut acolo? Am apărat drepturile unor fete care jucau acolo, am venit benevol. Să mă suspende din viaţa sportivă... Păi eu am 71 de ani, ce sport mai fac eu acum? Eu am vrut doar să promovez tenisul. Sunt nebuni? Câţi ar accepta, foşti numărul 1, să stea acolo, pe un scaun câte trei ore la fiecare meci şi să sufere? Cine ar mai veni benevol? Ce legătură are ce am spus este despre Serena cu meciul cu Anglia, că nu înţeleg?”.

Ilie Năstase acuză delegaţia britanică de faptul că a căutat să şicaneze gazdele încă de la sosirea la Mamaia, plângându-se de condiţiile găsite.

„Ei, englezii, au venit să aibă un motiv, că dacă pierd, să aibă un motiv, eu asta cred. Că din prima zi nu le-au convenit mingile, terenul, alea, alea. Apoi seara au comandat un meniu şi apoi au zis că nu le place mâncarea făcută de bucătăreasă, au schimbat meniul, au trimis mâncarea înapoi. Numai şicane din astea, mici prostii”, a afirmat Năstase.

Întrebat dacă s-a gândit să renunţe la funcţia de căpitan-nejucător al echipei României, Ilie Năstase a răspuns: „Domnule, nu înţelegeţi că nu e o funcţie oficială? Că am fost benevol. M-a propus Ţiriac şi m-au rugat fetele. Nu sunt plătit, nu am nimic. Eu am făcut-o pentru fete, nimeni nu înţelege treaba asta. Eu am alte lucruri de făcut domnule, am copii, am nevastă, am afaceri. Vă jur că am venit că m-au rugat fetele.”

Totuşi, el crede că nu va mai putea fi căpitanul României, deoarece va fi suspendat. Năstase le-a mulţumit românilor care l-au susţinut în acest zile: „Păi dacă acum mă suspendă din viaţa sportivă, mă interzice, îmi face investigaţii, mă duce la Tribunalul de la Nurnberg, de la Haga... Mi se pare ceva incredibil. Şi sunt foarte puţini români care mă apără, dar eu le mulţumesc celor puţini care o fac.”

La conferinţa de presă de vineri, dinaintea partidei România - Marea Britanie din Fed Cup, în timp ce Simona Halep răspundea în engleză unor întrebări referitoare la faptul că Serena Williams este însărcinată, Ilie Năstase s-a adresat în limba română unui membru al echipei: „Să vedem ce culoare are. Ciocolată cu lapte?”.

După ce presa britanică a scris despre această afirmaţie, Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) a deschis o investigaţie.

Sâmbătă, în prima zi a întâlnirii, Ilie Năstase a avut un conflict cu arbitrii şi cu Johanna Konta şi cu căpitanul-nejucător Anne Keothavong. El a fost scos de pe arenă de oficialii partidei, iar Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) i-a ridicat acreditarea. El nu a mai fost căpitanul echipei României la meciurile de duminică.

Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat, duminică, pe contul oficial de Twitter, că Ilie Năstase a fost suspendat provizoriu ca urmare a comportamentului pe care l-a avut la întâlnirea de Fed Cup România - Marea Britanie, astfel că nu va avea acces la competiţiile ITF şi nu va primi acreditare.

Luni, jucătoarea americană de tenis Serena Williams, locul 1 mondial, s-a declarat dezamăgită de comentariile rasiste făcute de Ilie Năstase despre ea şi despre copilul ei nenăscut.

„Mă dezamăgeşte să aflu că trăim într-o societate în care oameni ca Ilie Năstase pot face astfel de comentarii rasiste la adresa mea şi a copilului meu nenăscut şi comentarii sexiste împotriva colegelor mele. Am spus-o o dată şi o voi spune din nou, lumea a ajuns atât de departe, dar totuşi mai are mult de parcurs. Da, am depăşit atât de multe bariere, dar sunt încă multe înainte. Aceasta sau oricare alta nu mă va opri în a pune iubire, lumină şi pozitivitate în tot ceea ce fac. Voi continua să iau atitudine şi să mă ridic pentru ceea ce este drept. Mulţumesc cu umilinţă ITF pentru atenţia pe care o acordă tuturor faptelor din acest caz. Ei vor avea sprijinul meu total”, a postat, luni, Serena Williams, pe contul ei de Instagram, potrivit BBC.

În mesajul ei, Williams a inclus câteva versuri din poezia „Totuşi mă ridic” (Still I Rise) a luptătoarei americane pentru drepturile civile Maya Angelou: „Nu mi-e frică, spre deosebire de tine. Vezi, nu sunt o laşă. «Te deranjează impertinenţa mea? De ce eşti înconjurat de întuneric? Mă poţi lovi cu cuvintele tale... poţi încera să mă ucizi cu ura ta, dar, la fel ca aerul, mă voi ridica.»”

Williams a anunţat, săptămâna trecută, că este însărcinată în 20 de săpătămâni. Ea este logodită şi urmează să se căsătorească cu Alexis Ohanian, co-fondatorul reţelei de socializare Reddit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri