Ion Ţiriac: Nu sunt de acord cu egalitatea premiilor pentru băieţi şi fete în tenis

Data publicării:
ion tiriac
Foto: Guliver/GettyImages

Omul de afaceri Ion Ţiriac, organizatorul turneului de la Madrid, a declarat, într-un interviu pentru Le Monde, că nu este de acord cu egalitatea premiilor în competiţiile masculine şi feminine din tenis, apreciind că acest sport este o afacere, ce nu trebuie confundată cu drepturile omului.

ion tiriac
Foto: Guliver/GettyImages

„Nu trebuie să confundăm afacerea cu drepturile omului. Tenisul este o afacere. În ziua în care tenisul feminin va aduce mai mult ca tenisul masculin, atunci jucătoarele vor merita mai mult ca jucătorii. Dar atât timp cât nu este cazul, îi înţeleg pe jucători care spun că nu e corect ca tenisul feminin să fie finanţat cu bani din tenisul masculin. Unii vin şi îmi spun: <Domnule Ţiriac, până când se va finanţa tenisul feminin cu banii noştri?> Prea puţini o spun public, deşi cei mai mulţi gândesc acest lucru. Egalitatea premiilor bărbaţi - femei, pentru mine, nu este un procedeu echitabil. La Grand Slam-uri pot înţelege că vor egalitate, pentru că asta aduce mulţi bani. Dar la turnee mixte precum Madrid, Miami sau Indian Wells, nu sunt de acord. În ziua în care vor aduce din punct de vedere economic la fel de mult ca bărbaţii, atunci le voi da şi mai mulţi bani decât bărbaţilor pentru graţiozitatea şi feminitatea lor", a declarat omul de afaceri, potrivit News.ro.

Ion Ţiriac a mai spus că are două loje cumpărate la Roland Garros încă din anii '70. „I-am spus lui Philippe Chatrier (preşedinte al federaţiei franceze în perioada 1973-1993) să construiască între 500 şi 1000 de loje, pentru că la un astfel de turneu 20 la sută din oameni îţi aduc 80 la sută din venituri, iar 80 la sută din oameni nu îţi aduc decât 20 la sută. M-a crezut nebun, dar 300 la sută aveam dreptate. Roland Garros este o marcă ce poate fi comparată cu Ferrari sau Mercedes. Nu ştiu dacă în Franţa există o marcă mai exclusivă ca Roland Garros. Or, oamenii cumpără mereu lucruri pe care nu le găsesc la supermarket, exclusive şi ediţie limitată. Într-un singur an nu mi-am plătit lojele, când m-am certat cu preşedintele Chatrier privind preţul lor, la începutul anilor '80. Mi s-a părut un preţ prea mare. Mereu am câte un loc liber în lojă. Eu ocup două scaune, că din nefericire sunt gras şi am şi picioare destul de lungi", a spus Ţiriac, care a menţionat că nu ştie cât costă o lojă acum, pentru că nu se ocupă el de plata acestora.

Ţiriac a mai spus că unul dintre cele mai bune meciuri văzute la Roland Garros a fost semifinala Djokovic-Federer, din 2011, câştigată de elveţian. El a precizat că French Openul este singurul turneu la care stă 12-13 zile. „Am un avion care mă aşteaptă mereu la Le Bourget şi plec şi revin când vreau".

Omul de afaceri crede că este ridicol faptul că la Roland Garros nu se foloseşte sistemul hawk-eye. „Lui Halep, în finala cu Şarapova din 2014, nu i s-a acordat o minge în setul trei. Dacă hawk-eye contrazicea decizia arbitrului, ea câştiga Roland Garros şi asta i-ar fi schimbat viaţa".

Ţiriac a vorbit şi despre Ilie Năstase, acuzat de insulte şi remarci rasiste: „Năstase nu este un sfânt, OK. Dar să-l acuzi că este rasist sau vulgar....Înainte de a judeca pe cineva, trebuie să aştepţi să fie judecat. În toate democraţiile din lume, eşti nevinovat până când nu eşti condamnat la tribunal. El este cea mai gentilă, generoasă şi sociabilă persoană pe care o cunosc. Nu are doi plămâni, are două inimi, acesta este domnul Năstase."

Omul de afaceri spune că la începutul anilor '90 i-ar fi fost uşor să ajungă preşedintele României, dar nu a avut curajul să candideze. „Nu m-am simţit capabil să am soarta a 22 de milioane de români în mâinile mele. Mereu mi s-a propus să îmi asum responsabilităţi poltice, chiar şi acum şase luni, dar nu am făcut acest lucru", a spus el.

Ion Ţiriac a subliniat că munceşte 26 de ore pe zi, nu 24 şi că singurele vacanţe pe care şi le ia sunt pentru a merge la vânătoare. „Mă duc în Africa, la Polul Nord, peste tot în lume. Vânez tot ce este permis: în 50 de ani am ucis doi elefanţi, bizoni, lei, urşi", a precizat omul de afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri