Una dintre cele mai frumoase case din Craiova, demolată pe baza unei autorizaţii expirate

Data publicării:
craiova

Bijuterie arhitecturală, demolată ilegal la Craiova. Una dintre cele mai frumoase case din oraş a fost demolată de proprietari pe baza unei autorizaţii expirate de o lună. Activiştii pentru salvarea monumentelor au depus sesizări pentru salvarea casei, prea târziu însă. Din istoria de un veac a rămas acum doar moloz. Cu toate acestea proprietarul s-a ales cu o amendă de 70.000 de lei şi o plângere penală.

Casa, cu un stil arhitectural unic pentru Craiova, s-a prăbuşit la pământ în câteva clipe. Activitiştii pentru salvarea monumentelor au oprit pentru scurt timp demolarea, dar minunea nu a ţinut decât o zi.

Până acum câteva zile, aici era o bijuterie arhitecturală în stilul art-nouveau italian. Acum, dincolo de aceste garduri, sunt doar nişte ruine.

Construită în 1912, a aparţinut în perioada interbelică unui colonel din Armata Română. Moştenitorii săi nu au clasat-o ca monument, au preferat să o vândă cui a dat mai mult. Acum o săptămână, cei care luptă pentru salvarea monumentelor au depus dosarul pentru clasarea casei drept monument. Prea târziu însă.

Paul Andrei, activist pentru salvarea monumentelor: Am depus o cerere de clasare de urgenţă la Direcţia de Cultură judeţeana Dolj pentru a salva această casa, noi considerăm că merită să fie în patrimoniu cultural

Reporter: De ce credeţi că până acum nu a fost clasată?

Paul Andrei, activist pentru salvarea monumentelor: Nu a interesat pe nimeni, nici autoriţăţile, nici foştii proprietari.

Pentru că autorizaţia de demolare expirase deja de o lună, noii proprietari s-au grăbit să termine cu operaţiunea. Pentru că au depăşit termenul legal, au fost amendaţi cu 70.000 de lei.

Horia Dulvac, director la Direcţia de Cultură Dolj: „Chiar în momentele în care se analizau aceste planuri urbanistice zonale şi schiţe, am fost înştiinţati despre faptul că proprietarul a trecut la o demolare profund ilegală şi revoltătoare”.

Procedura de clasare ca monument istoric este greoaie şi de durată. Pe proprietari nu i-a interesat, chiar dacă astfel ar fi fost scutiţi de plata impozitelor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri