Valul saharian de căldură care afectează și România a fost supranumit „Lucifer”

Data actualizării: Data publicării:
harta canicula europa

Europa este traversată de un val saharian de căldură, iar temperaturile au atins chiar și 47 de grade Celsius în unele zone. Temperaturi-record sunt înregistrate în Spania, Franța, Gregia, Italia sau Croația, iar România se află sub cod roșu de caniculă. Afectate de căldura sufocantă sunt și Ungaria, Serbia, Albania sau Polonia.

Italienii au supranumit valul de caniculă „Lucifer” și le-au recomandat oamenilor să nu iasă din case, în special la orele amiezii, când temperaturile ating 45 de grade Celsius la umbră.

În România, 12 judeţe din vestul ţării se află, vineri, sub cod roşu de caniculă, meteorologii avertizând că în aceste zone temperaturile se vor situa între 39 şi 42 de grade. Restul ţării se află sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi între 36 şi 39 de grade.

Temperaturile anormal de mari și lipsa precipitațiilor a favorizat izbucnirea mai multor incendii violente de vegetație în Portugalia sau în Franța, unde 12.000 de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor.

Autoritățile din Viena au interzis plimbările cu caleașca, întrucât temperaturile au depășit și aici 35 de grade Celsius.

Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost de 48 de grade Celsius, în Atena, în 1977. Iar săptămâna aceasta, temperaturile maxime înregistrate au atins 43,4 grade în Turcia și 42,8 grade în Cordoba, Spania și în Frosinone, Italia.

Meteorologii au însă o veste proastă: valul de caniculă va continua atât în weekend, cât și la începutul săptămânii viitoare.

Mihai Timu a spus că, deşi la începutul săptămânii viitoare vor fi perioade de răcorire pentru partea nordică a ţării – unde vremea va fi instabilă şi vor fi furtuni – în sud şi sud est va fi în continuare caniculă.

Atenţionare de călătorie a MAE - Coduri roşii de temperaturi extreme şi pericole de incendii în Europa

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi anunţă pe cetăţenii români că în perioada 4 - 6 august se află sub cod roşu de temperaturi ridicate mai multe zone de pe continentul european, majoritatea fiind şi destinaţii turistice - întreg teritoriul Croaţiei, al Bosniei-Herţegovina, Serbiei, Muntenegrului şi Ungariei, cea mai mare parte a Sloveniei, sudul Poloniei, sudul Slovaciei, sudul Elveţiei, centrul şi sud-estul Italiei, precum şi insulele Sicilia şi Sardinia. De asemenea, din cauza caniculei există pericolul producerii unor incendii de vegetaţie uscată şi de păduri.

Conform sursei citate, există pericolul producerii unor incendii de vegetaţie uscată şi de păduri în zone precum sudul şi estul Portugaliei, sudul şi centrul Spaniei şi zona Mallorca, sudul insulei Corsica şi zona mediteraneană a Franţei, insulele Sicilia, Sardinia, sudul şi centrul Italiei, zona de coastă a Croaţiei, centrul Albaniei, zona estică a Ungariei, nordul şi estul Serbiei, Macedonia, sud-estul şi nord-vestul Bulgariei, partea de sud a ţărmului Greciei şi insulele Ciclade, părţi din zona centrala a Ciprului şi centrul şi sud-vestul Turciei.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zonele pentru care sunt activate codurile de alertă, iar cei afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor români din străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Se recomandă cetăţenilor români ca, înainte de a porni spre aceste zone, să consulte paginile de Internet http://www.meteoalarm.eu şi http://erccportal.jrc.ec.europa.eu/ - pentru informaţii actualizate permanent, să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii, şi să aibă la dispoziţie suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare, în situaţii de caniculă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri