VIDEO. Cum arată nava de război descoperită în Marea Neagră

Data publicării:
epava

Marea Neagră este un muzeu subacvatic cu foarte multe surprize de oferit. Aproape de Capul Midia, un scafandru a descoperit epava unui vapor de război, care datează cel mai probabil din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. După aparenţe, ar fi vorba de o navă militară, care lansa mine marine să distrugă submarinele sovietice.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Comoara din adâncuri a fost descoperită la 15 metri adâncime. Scafandrul Iulian Rusu a cercetat-o atent şi crede că este o navă militară care lansa mine marine în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Iulian Rusu, scafandru: „Am identificat şinele pe care se lansau la pupa minele în siaj”.

Epava are 20 de metri lungime şi este bine conservată, iar catargul de 6 metri înălţime a rămas aproape intact. Scafandrul pasionat de istorie s-a bucurat de descoperirea lui, mai ales că altceva căuta de fapt.

Iulian Rusu, scafandru: „Am încercat să indentificăm o bătălie navală din secolul 16-17 între otomani şi Imperiul Ţarist, care s-a dat în zona Vadu. Am dat peste această epavă”.

Cu ultima "comoară" găsită, scafandrul are acum 11 epave descoperite: avioane, corabii şi nave de război. Colecţia lui s-ar putea îmbogăţi: Marea Neagră a fost un teatru de război foarte activ în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cmdr. rz. Ion Damaschin, istoric militar: „Au fost multe nave scufundate şi de o parte şi de alta şi nave româneşti, sovietice, germane şi bulgare. Încă nu ştiu dacă s-au descoperit 10-15% din epave.”

Una dintre cele mai importante descoperiri din Marea Neagră a fost făcută acum şase ani: o echipă de scafandri a găsit epava unui distrugător rusesc scufundat în 1941 de armata noastră, după ce nava sovietică începuse să atace Constanţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri