WWF: Ministerul Mediului propune împușcarea a aproape 1.700 de animale sălbatice strict protejate

Data publicării:
pinocchio__unul_dintre_puii_de_urs_care_traiesc_in_padurile_sincii
Foto: Mircea Struteanu

Organizația nonguvernamentală World Wide Fund România acuză Ministul Mediului că a propus împușcarea a 1691 de animale sălbatice strict protejate de lege. Ordinul de ministru se află în dezbatere publică până la finalul lunii septembrie.

pinocchio__unul_dintre_puii_de_urs_care_traiesc_in_padurile_sincii
Foto: Mircea Struteanu

WWF amintește că, fără să fie cauzate pagube create de aceste specii, autoritățile deja stabilesc cote privind împușcarea a 68 de râși și 474 de pisici sălbatice. „Autoritățile nu propun nicio alternativă la vânătoare, cum ar fi implementarea de măsuri de prevenire a conflictelor cu animalele sălbatice, câini la stână, garduri electrice, repelente etc. Nici măcar sistemul de compensații, existent în acest moment, nu funcționează eficient”, se arată în comunicatul WWF România.

ONG-ul mai spune că Ministul Mediului ignoră studiile sale și că a acceptat ca unică soluție împușcarea a 552 de urși, 657 de lupi, 482 de pisici sălbatice.

„Cotele sunt propuse în condițiile în care ministerul acceptă parțial argumentarea celor care au făcut studiul - un colectiv al facultății Transilvania din Brașov, adică doar pentru urși, lupi și pisici sălbatice. Același studiu nu mai este considerat valabil când vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, deși nu se oferă vreo explicație în acest sens. Mai mult, deși 6 din 9 experți din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazează hotărârea și au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate”, precizează WWF România, adăugând că „un sistem de raportare și administrare în care vânătorii numără, gestionează, împușcă și fac profit de pe urma animalelor sălbatice va genera erori grave, având în vedere că toate pârghiile de control se concentrează în mâna celor care au și un interes direct”.

De asemenea, organizația mai susține că - potrivit observațiilor din teren - estimările gestionarilor de fonduri cinegetice sunt mult supraevaluate.

„În anul 2014, WWF-România și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) au arătat că rata de creștere cu 10% a ursului brun în Maramureș este neobișnuită în raport cu caracteristicile biologice ale speciei, fiind mai mare chiar decât în Suedia, țara cu cea mai spectaculoasă creștere a populației de urs brun în ultimii ani - 4.7%. Observația cifrelor oficiale din județele Vrancea și Harghita ne-au indicat cifre de creștere cu 50% mai mari decât oriunde în lume, deși calitatea habitatului nu este comparabilă cu cele din America de Nord sau din unele părți al Europei”, mai arată ONG-ul.

În ceea ce privește pagube pe care aceste animale sălbatice le-ar fi făcut. În studiul autorităților, sunt raportate pagube de 66.779 de lei în cazul lupului și 783.018 de lei în cazul ursului, pentru pisica sălbatică și râs nefiind înregistrate pagube cauzate de aceste specii.

„Puse în contextul milioanelor de euro generate de industria vânătorii pentru aceleași specii – un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro - motivația din spatele acestui ordin devine cel puțin îndoielnică”, subliniază ONG-ul.

WWF România recomandă Ministerului Mediului să revizuiască cotele, în condițiile în care ursul, lupul, râsul și pisica sălbatică sunt protejate prin lege, nu doar la nivel național, ci european, prin directiva Habitate.

„Deși această lege prevede clar că aprobarea cotelor de derogare se poate face doar dacă sunt prezentate soluții alternative, studiul prezintă vânătoarea ca unica soluție de reducere a pagubelor”, subliniază organizația nonguvernamentală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri