24 de minute |Obiceiurile culturale ale românilor s-ar putea schimba odată cu generația tânără

Exclusiv Online

Barometrul de Consum Cultural pentru anul 2005 a aratat că românii nu prea citesc și că preferă să se uite la televizor în timpul liber. Directoarea Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a explicat acest Barometru dovedește că afirmația „tinerii din ziua de azi nu citesc” este falsă, întrucât această categorie de vârstă citește cel mai mult din toată populația. De asemenea, Carmen Croituru a precizat că odată cu tânăra generație s-ar putea schimba și obiceiurile culturale ale românilor. Urmăriți interviul integral în clipul video de mai jos.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Tinerii încep să consume cultură. Toate programele educative, strategiile îmcep să dea roade. Citesc mai mult decât restul românilor. E un mit că nu citesc. Folosesc internetul ca pe un instrument, stau pe rețelele de socializare, dar le folosesc pentru a transmite informații culturale. Schimbă impresii despre cărți și titluri pe care apoi le achiziționează”, a spus directoarea INCFC.

La polul opus se află seniorii, care se retrag din activitățile cultural. Motivul, potrivit directorului INCFC, este faptul că nu mai există activități cultural specifice lor. 

De asemenea, Carmen Croitoru a atras atenția că faptul că de zece ani activitatea preferată a românilor este privitul la televizor trebuie să fie un semnal de alarmă pentru mass-media, care trebuie să fie responsabilă în privința conținutului.

Barometrul cultural pentru anul 2015

Cultura prinde greu la români. Puţini citesc şi aproape toţi îşi ocupă timpul liber uitându-se la televizor, potrivit studiului realizat de INCFC. Statisticile sunt îmbucurătoare doar în ceea ce îi priveşte pe tineri. Mai bine de jumătate dintre ei obişnuiesc să mearga la teatru, la film sau să citească.

Românii îşi petrec timpul liber în faţa televizorului. Aproape toţi. 96%, mai exact, după cum arată un studiu al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Mult mai puţini citesc.

Un sfert dintre români nu au cumpărat nici măcar o carte în ultimul an, arată Barometrul Cultural, iar 40% nu au citit deloc, în acelaşi interval. O cincime dintre respondenţi au spus că citesc doar o dată sau de două ori pe an şi doar 14% au lectura printre obiceiurile lunare.

Studiul mai arată că puţini români merg la film. Explicabil: jumătate nu au un cinematograf în localitate.

Muzee şi teatre sunt, însă, mai peste tot. Dar mai bine de 60% dintre respondenți au spus că nu au vizitat unul în ultimul an.

Studiul a fost realizat în noiembrie 2015, pe un eșantion național de peste o mie de persoane cu vârsta mai mare de 14 ani. Marja de eroare este de +/- 3%.

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.

Carmen Croitoru, directorul general al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), este invitata Oanei Zamfir la emisiunea online 24 de minute. INCFC a dat publicității Barometrul de Consum Cultural pentru anul 2005, care arată că românii nu prea citesc și că preferă să se uite la televizor în timpul liber.

Alte Recomandări