„24 de minute” | Adrian Vasilescu: Băncile din România nu sunt implicate în scandalul Panama Papers 

24 Minute

A fost o vreme în anii 90 când orice suma scoasă din ţară era legală dacă primea aprobarea BNR şi ilegală dacă BNR nu era înştiinţat. A urmat un al doilea moment în care BNR nu mai dădea aprobarea, dar era notificată dacă voiaţi să scoateţi o suma din ţară. Puteaţi să o faceţi dar aveaţi obligaţia să notificaţi BNR că să urmărească fluxurile. A urmat a treia etapă cea din UE în care BNR a fost scoasă cu 100% din acest circuit. Din momentul în care BNR a fost scoasă din acest circuit din acel moment orice suma de bani dacă este scoasă legal prin banca dace e peste 10.000 de euro e legal scoas şi dusă în afară ţării unde vrei dumneavoastră să depuneţi”, a spus consilierul guvernatorului BNR. 

Adrian Vasilescu a mai vorbit cu Claudiu Pândaru și despre legea dării în plată. El a declarat că afirmația că ar fi 900.000 de români în pericol să își piardă casa din cauza datoriilor către bancă este falsă și a fost folosită pentru a impresiona opinia publică. 

„7,4 milioane de români au luat credite pentru televizor, telefon, credite de consum. Creditele care au în componența lor o casă sunt 470.000 de persoane, dar asta nu înseamnă că toți și-au cumpărat case pe credite. Cum puteau să fie 900.000 de familii în situația de a-și pierde casa? Aici a fost vorba despre o comunicare care mergea spre impresionarea opiniei publice ca să justifice plecarea la drum a legii. Creditele ipotecare sunt 175.000, dintre care 160.000 sunt la Prima Casă. Acest program merge bine pentru că apare garanția statului și angajamentul băncii de a nu ridica avansul peste 5 % din valoarea casei.Din 400.000, 170.00 sunt persoane care au garantat cu propria casă un credit de consum. Foarte mulți pentru a-și cumpăra lucrurile anumite lucruri, iar banca nu le dădea fără o garanției serioasă. Unii oameni au mai luat pentru că aveau probleme serioase de sănătate și au plecat să se opereze în străinătate și alții pentru studii. Mai sunt 150.000 care au luat credite de investiții financiare, ca să își repare casa”, a spus Adrian Vasilescu. 

Aceste cifre exprimă puterea mică de cumpărare a populaiei din România, a atras atenția Adrian Vasilescu. 

Dezbaterea publică legată de darea în plată n-a cuprins această chestiune. Asta exprimă foarte limpede pragul de foarte mică putere de cumpărare a populației din România. Dacă mai puțin de 300.000 de familii și-au făcut o casă sau și-au cumpărat o casă din 2003- până în prezent. Vorbim de un deficit de peste un milion de case, în acest moment în România. Foarte mulți nu au putut să plece din casa părintească. Ceea ce trebuie să apărăm este creditul. Nu e nimic mai important decât creditul pentru că aici sunt în joc sute de mii de familii. Dincoace ar putea să îi ajute statul, prin programe de protecție socială”, a spus Adrian Vasilescu.

Uniunea Europeană a dat o directivă în care i se cere statului să intervină pentru îmblânzirea pieței financiare.

„De fapt ce spune această lege? Ieși din casă, du-te la bancă, dă-i băncii casa și pe urmă ai scăpat de datorii, dar ai rămas și în stradă. Directiva UE cere statului să intervină să îl ajute pe cetățean să își acopere datoriile sau să ajute familia să se mute într-o casă socială. Statul român a stat stană de piatră în fața acestei cerințe”, a declarat Vasilescu, 

De asemenea, consilierul lui Mugur Isărescu a atras atenția că este de datoria deputaților juriști să trimită la vot un text de lege care „este în ordine din punctul de vedere al rigorilor dreptului”.  

„O lege nu se face din neant. Se face ținând cont de Constituția României și de celelalte legi. Această lege intră în conflict cu alte legi. Nu poți să faci o lege care să fie în conflict cu alte legi”, a conchis Adrian Vasilescu.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” găsiți AICI.

Adrian Vasilescu a declarat la emisiunea „24 de minute” că nicio bancă din România nu este implicată în scandalul documentelor Panama, provind companii paravan înființate în paradisul fiscale prin intermediul unei firme de avocatură panameză. De asemenea, consilierul guvernatorului BNR a precizat că, în trecut, orice sumă de bani scoasă din România era legală doar dacă primea aprobarea BNR și ilegală în caz contrar.

Alte Recomandări