24 de minute | Ce fac medicii în criza dezinfectanților?

24 Minute

Medicii ar protesta în fața uriașului scandal Hexi Pharma, dar sunt timorați și se simt vulnerabili, a dezvăluit la „24 de minute” Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor. Există, pe de altă parte, o mare manipulare, care se reflectă inclusiv la nivelul Ministerului Sănătății, unde a fost o încercare de a manipula această criză a dezinfectanților. Cumva s-a vrut a spune că suntem în siguranță, pacienții sunt în siguranță, bazându-ne pe niște date care nu erau reale, de fapt, a spus Bogdan Tănase.

De la nivel instituțional, tendința a fost să se aplaneze acest scandal al dezinfectanților, a explicat Bogdan Tănase la „24 de minute”. El a dezvăluit că medicii se simt vulnerabili și sunt timorați de poziția instituțională, care se reflectă inclusiv la nivel de conducere a spitalului. „Medicii din spital sunt vulnerabili în fața conducerii spitalului, în fața conducerii șefilor de secție, așa cum medicii de familie sunt vulnerabili în fața Casei de Asigurări”, a explicat Bogdan Tănase.

O firmă (Hexi Pharma – n.r.) pornită de la 0 în urmă cu 10-14 ani și care în acest timp a ajuns să aibă monopol pe piață nu este ceva natural. De undeva trebuie să fi venit un ajutor și în mod sigur nu legile pieții i-au dat acest ajutor, ci o concurență neloială, într-un fel sau altul. E o chestiune pe care toată lumea o vede, nu trebuie să fie analist financiar. Eu ca medic nu pot decât să-mi pun această întrebare: cum a ajuns această firmă să aibă o piață pe care e greu de pătruns?”, a arătat președintele Alianței Medicilor.

Bogdan Tăntase a povestit că reacția colegilor săi medici, odată cu dezvăluirile din scandalul Hexi Pharma, a fost de stupoare. „Mie nu mi-a venit să cred așa ceva și într-o primă fază, am negat, dar după aceea, în fața evidenței, mi-a fost clar că asta a fost realitatea și că trebuie să spunem lucrurilor pe nume, ca să putem să luăm atitudine și să mergem mai departe, să facem un act medical normal, pentru că, vedeți, noi practic nu lucrăm normal cu acești dezinfectanți. De câte ori s-a spus că viețile pacienților erau în siguranță, atât timp cât lucram cu aceste substanțe nu puteam să spunem că lucram în siguranță și că ne facem datoria așa cum trebuie”, a punctat Bogdan Tănase.

El a menționat și informațiile vehiculate potrivit cărora ar fi fost șapte milioane de atribuiri directe în achizițiile publice făcute prin spitalele din sistemul de sănătate din România, în cinci ani. „E imens”, spune Bogdan Tănase. „Noi acum începem să realizăm ca nație niște chestii care erau clare pentru mulți de mult timp”, a completat el.

Așteptări din partea unui ministru venit din afara sistemului

Spre deosebire de Patriciu Achimaș-Cadariu, noul ministru al sănătății Vlad Voiculescu inspiră încredere medicilor, pentru că nu vine din sistem, nu este prins în „partidele” de aici și poate întreprinde niște măsuri pe care altul poate nu și le-ar permite, a explicat Bogdan Tănase. 

Sunt unele măsuri pe care ar putea să le ia, în ciuda mandatului scurt, spune Bogdan Tănase, care dă exemplul gărzilor de 31 de ore pe care trebuie să le facă medicii.

Managerii ar trebui să poată face contracte cu medici care să fie de acord să facă numai gărzi. Există în acest moment medici care fac numai gărzi și trăiesc numai din asta, doar că aceste gărzi nu li se socotesc ca vechime în muncă, iar acest lucru ar putea fi schimbat printr-un ordin de ministru. Altfel, se poate ajunge la situația - e doar o ipoteză - în care un medic care a făcut toată viața numai gărzi nu va beneficia de pensie, a explicat Bogdan Tănase.

De asemenea, în acest moment sunt multe drepturi pe care le dețin universitarii din sistem doar prin faptul că sunt universitari, iar aceasta a dus poate la anumite dezechilibre, care pot fi corectate printr-o măsură simplă - de a egaliza statutul unui medic primar, de pildă, cu cel al unui universitar, spune Bogdan Tănase. Și dă încă un exemplu de anomalie - rezidenții nu pot face stagii decât în centrele universitare, deși s-ar putea forma și în alte centre și ar putea să suplinească în acest fel deficitul de medici.

Recenta „injectare” a salariilor medicilor nu o să aducă schimbări prea mari nici pentru medici, nici pentru pacienți. E nevoie de o schimbare a sistemului din temelii și de o schimbare de mentalitate. Un salariu care l-ar determina pe medic să nu mai ia șpagă ar trebui să se apropie măcar de media europeană, consideră Bogdan Tănase. El crede că România ar putea să livreze servicii medicale la standardul mediei europene. Pentru un act medical de calitate trebuie ca tot personalul să lucreze pentru performanță, să aibă criterii de performanță și excelență. Diferența între România și străinătate este modul în care este organizat sistemul, spune medicul Bogdan Tănase, care a avut ocazia să compare. Este și motivul pentru care medicii români se adaptează și chiar fac performanță când merg în străinătate. „Iar când se întorc, sunt respinși de sistemul public din România, se duc mai curând în sistemul privat”, spune Bogdan Tănase.

El aduce în discuție și o altă problemă. „Este vorba de învățământul medical românesc, care și el...din păcate aici este o mare hibă, pentru că este un învățământ neperformant ca cercetare. Poate că medicii sunt bine pregătiți, dar prin eforturile lor proprii, fiindcă trebuie să treacă niște examene care sunt dure și pentru care învață”, a arătat Bogdan Tănase.

„Sperăm că din noiembrie vor veni la conducere niște politicieni care vor înțelege că sănătatea este o problemă care trebuie rezolvată și nu este numai o sursă de venituri ilicite, asta e singura mea speranță”, a încheiat președintele Alianței Medicilor.

Urmăriți înregistrarea integrală a emisiunii în materialul video de mai sus.

Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.

Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.


Alice Iacobescu a discutat astăzi, la emisiunea online „24 de minute”, cu Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor.

Alte Recomandări