Judecătorul Cristi Danileț: Cine nu votează, complice la distrugerea democrației 

24 Minute

În cadrul acest campanii a avut loc un concurs de educație juridică, a cărui finală s-a disputat de Ziua Copilului între liceele Șincai și Sava din Capitală. Din juriu au făcut parte ministrul Justiției, ministrul Educației, președintele ÎCCJ, procurorul-șef al DNA și președintele Universității „Titu Maiorescu”. De asemenea, a fost lansat și imnul campaniei. 

În România, mai mult de jumătate dintre copii sunt încă bătuți de părinții lor sau de cei care îi au în grijă. În fiecare lună, un copil moare pentru că a fost bătut.

Zilnic, opt copii sunt trimiși în judecată în România pentru furt, tâlhărie, lovire sau vătămare corporală gravă. Statisticile arată că, din rândul copiilor, sunt din ce în ce mai multe victime, și din ce în ce mai mulți agresori.

Pentru a preveni tranformarea copiiilor în agresori, judecătorul Cristi Danileț și sute de voluntari au întâlniri informale cu elevi din toate județele din țară în care îi învață de la ce vârstă răspund în fața legii, ce înseamnă faptul că au buletin, de ce este important să meargă la vot și despre violența în școli.

În primul rând când mergem în școli începem cu violența școlară, care este prezentă în toate unitățile școale. De la insulte, amenințări, șantaj, bullying, toate astea le întâlnim în școli. Apoi ajungem la chestiunea infracțiunilor sexuale, avem deja copii cu dosar penal pentru infracțiuni de natură sexuală. Pe urmă, discutăm despre violența domestică. Întotdeauna la copiii de clasa a XII-a vorbim despre vot, de ce este important să meargă la vot, să voteze în mod corect, adică să nu își vândă votul și să nu voteze de mai multe ori, și atingem subiectul libertății de exprimare, pentru că uneori copiii cred că asta înseamnă că pot spune orice”, a spus Cristi Danileț. 

În acest context, judecătorul a explicat că elevii pot fi dați în judecată pentru jigniri aduse unei persoane pe Facebook. 

Am avut recent primul caz din România în care un minor, care a insultat un profesor pe Facebook, a fost dat în judecată. Profesorul a făcut captură și l-a dat în judecată. A fost un dosar civil și a câștigat. Familia a plătit daune morale profesorului”, a spus Cristi Danileț. 

De asemenea, magistratul a explicat că noua modă a elevilor de a transmite live, pe Facebook, ce se întâmplă la ore poate atrage după sine o sancțiune deoarece este o încălcare a regulamentului școlar.

Transmiterea live este o încălcare a regulamentului și elevul respectiv riscă o sancțiune. Dar dacă se înregistrează un posibil abuz, procurorul are voie să folosească acel clip ca probă la dosar”, a precizat Cristi Danileț. 

Judecătorul a atras atenția că din momentul în care împlinesc 14 ani, copiii pot răpunde penal în fața legii. 

În cadrul campaniei sale, judecătorul Cristi Danileț a publicat și un manual de educație juridică, intitulat „Educaţia juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi şi justiţie”.  

Volumul conține atât informații de educație civică, cât și informații despre educație sexuală, de sănătate și orientare în carieră.

Judecătorul Cristi Danileț i-a sfătuit pe toți cei care dețin drept de vot să și-l exercite duminică.

„Democrația se bazează pe votul cetățenilor. Cei care sunt aleși acolo iau decizii pentru noi. Orice cetățean cu drept de vot să meargă să voteze altfel se face complice la distrugerea democrației”,a spus judecătorul. 

Judecătorul Cristi Danileț, membru CSM, a demarat o campanie de educație juridică în școli și licee, după ce a fost alarmat de numărul mare de copiii care comit infracțiuni. În urma campaniei s-a format o rețea de voluntari de 600 de persoane (judecători, procurori, avocați, studenți la Drept, consilieri juridici și mediatori) care merg în școli, au întâlniri cu elevii și le explică diverse noțiuni din lege. Judecătorul Cristi Danileț i-a sfătuit pe toți cei care dețin drept de vot să și-l exercite duminică.

Alte Recomandări