Propunere: Referendumul pentru definirea căsătoriei în Constituție să aibă loc în aceeași zi cu...

24 Minute

 

„Este un proiect mai vechi, de un an jumătate, doi ani, prin discuțiile unui grup mai puțin numeros care, văzând ce se întâmplă în Europa, tendința de redefinire a căsătoriei, a familiei, a crezut de cuviință că trebuie să existe o reacție în sensul afirmării unei valori. Pentru a da posibilitatea societății românești să se exprime,” a spus Mihai Gheorghiu despre cum a apărut ideea acestui proiect.

Întrebat de ce a ales să modifice Constituția prin inițiativă cetățenească și nu cu ajutorul unui partid, președintele Coaliției pentru Familie a explicat că „lecția dispariției din proiect a arătat clar această cale este închisă. Nu rămâne decât să afirmăm dorința cetățenească și să introducem proiectul în parlament.” În plus, acesta consideră că subiectul pare a fi unul tabu printre partide și asta pentru că doar câteva dintre vocile din parlament și-au exprimat punctul de vedere.

Mihai Gheorghiu crede că, în cazul în care proiectul este aprobat, referendumul ar trebui să fie pus în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Motivul? „S-ar face o importantă economie financiară. Și ar fi mai ușor de îndeplinit condiția prezenței la vot a cel puțin 30% din corpul electoral,” a precizat președintele Coaliției.

"Coaliția pentru Familie" a strâns deja peste 2.600.000 de semnături din toată țara în sprijinul revizuirii Constituției și asta cu sprijinul Bisericii Ortodoxe. „Preoții Bisericii Ortodoxe Române nu au strâns niciun moment semnături în această campanie, dar au îndemnat și sprijint inițiativa și au spus că sunt de acord cu ea. Majoritatea celor care au semnat sunt credincioși din aceste culte și biserici și au o relație vie cu parohia lor,” a mai spus Mihai Gheorghiu.

Inițiatorul proiectului a dezvăluit și faptul că, începând de astăzi, se va desfășura o campanie stradală de informare în 10 locații din București, dar și în fiecare capitală de județ. „Scopul este să distibuim acest mesaj și să convingem că e ceva pozitiv, suntem pentru ceva și nu împotrivă. Nu judecăm pe nimeni. Ne-am lăsat acuzați și denigrați, dar acesta e un exercițiu pe care-l vom duce pâna la capăt,” adaugă Mihai Gheorghiu.

Cei mai mulți susținători ai proiectului fac parte din „generația activă”, a spus acesta, cu vârste cuprinse între 30-35 de ani până la 55 și 60 de ani, precizând că un număr mare de seniori a semnat pentru modificarea Constituției.


"Coaliția pentru Familie" a strâns deja peste 2.600.000 de semnături din toată țara în sprijinul revizuirii Constituției.

Coaliția și-a propus modificarea articolului 48, alineatul 1, din Constituția României în sensul definirii căsătoriei ca fiind „uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

Revizuirea Constituției poate fi făcută prin inițiativă cetățenească dacă se reușește strângerea a 500.000 de semnături de la cetățenii români cu drept de vot provenind din cel puțin jumătate din județele țării.

Din "Coaliția pentru Familie" fac parte 23 de asociații și ONG-uri, iar comitetul de inițiativă este multiconfesional: ortodocși, catolici, greco-catolici, baptisti și penticostali.

Discuția integrală o puteți urmări în materialul video de mai sus.

Data referendumului pentru modificarea Constituției ar trebui să coincidă cu data alegerilor parlamentare, este de părere Mihai Gheorghiu, președintele „Coaliției pentru Familie”, pentru a se face economie și pentru a îndeplini condiția prezenței la vot. Invitat la „24 de minute”, Mihai Gheorghiu a vorbit despre proiectul de modificare a articolului 48, alineatul 1, din Constituția României în sensul definirii căsătoriei ca fiind „uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie”.  Proiectul a reușit să strângă 2.600.000 de semnături din toată țara.

Alte Recomandări