„24 de minute”. Unde puteți găsi date privind achizițiile făcute de spitale

Ștefan Voinea, consilier pe probleme de transparență și integritate al ministrului Sănătății, a fost invitat la ediția de astăzi a emisiunii „24 de minute”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Una dintre temele de discuție a fost creșterea transparenței în sistemul de sănătate. Un proiect al Ministerului Sănătății prevede că spitalele de stat vor fi obligate să publice contractele de achiziții publice, informații despre banii pe care i-au primit medicii de la producătorii de medicamente și despre studiile clinice derulate în cadrul unității.

Există deja un site pe care achizițiile făcute de spitale și firmele care au câștigat contracte cu acestea pot fi comparate și analizate și care reprezintă unul din cele mai importante proiecte de transparentizare în ceea ce privește achizițiile publice. Pe site-ul transparență.ms.ro sunt statistici referitoare la achizițiile din sistemul de sănătate, de la medicamente și materiale sanitare la alimente destinate pacienților. Imaginea de mai jos este un grafic al achizițiilor din primele șase luni ale acestui an:

transparenta

Chiar și așa, multe dintre detaliile care i-ar putea interesa pe jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și simpli contribuabili nu sunt accesibile, din cauza modurilor diferite de raportare a acestor achiziții.

Din păcate, datele din SEAP sunt puțin murdare, în sensul că fiecare autoritate contractantă raportează în felul ei. Noi ne-am lovit de problema asta în momentul în care am făcut publică baza de date, pentru că am descoperit anomalii, cum ar fi un contract de 60 de milioane de euro făcut de un spital mic din Zalău, care în momentul în care am verificat era de fapt un contract de 17.000 de lei care fusese înregistrat greșit de o persoană de acolo. Am mai descoperit asemenea anomalii și le-am reparat pe majoritatea, pentru a nu induce în eroare publicul, însă atâta timp cât autoritățile contractante nu sunt constrânse mai mult de sistem să introducă corect datele vor fi în continuare probleme de acest gen”, a spus Ștefan Voinea.

El a adăugat că hotărârea de Guvern prevede și sancțiuni, care merg până la încetarea contractelor managerilor instituțiilor sanitare, dacă aceste raportări nu vor fi făcute corect.

Proiectul Ministerului Sănătății va aduce mai multă transparență și în domeniul studiilor clinice.

Cel mai important, legat de partea de sponsorizări, e că banii, sponsorizările primite de medici din studiile clinice vor fi transparentizate. În acest moment, lucrul acesta nu e reglementat. Pe lângă asta, numărul de raportări legate de studii clinice va crește foarte mult. Introducem o obligativitate a raportării unei game mult mai mari despre studiile clinice”, a spus Ștefan Voinea.

Recomandări video

Cele mai vizionate