Alegeri parlamentare 2016. Cum se desfășoară votul în Diaspora

Data actualizării: Data publicării:
161211_ALEGERI_BUCURESTI_06_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Votul a început deja în diaspora de sâmbătă seara, de la ora 20:00, ora României (duminică, ora 7:00, ora locală) și se va încheia luni dimineața, la ora 7:00, ora României, pe coasta de Vest a Statelor Unite. Primii care au votat au fost cetățenii români din Noua Zeelandă. Corespondenții Digi24 urmăresc desfășurarea votului în Republica Moldova, Franța, Spania și Marea Britanie. 

161211_ALEGERI_BUCURESTI_06_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Urmăriți alegerile LIVE TEXT din țară AICI.

ACTUALIZARE 17.15. Aproape 25.000 de alegători își exprimaseră opțiunile în Republica Moldova, 11.795 - în Italia, 8.110 -  în Spania, 48412- în Germania, 6304 - în Marea Britanie și 1.457 - în Ungaria.

Pentru a facilita alegătorilor români din afara ţării accesul la adresele celor 417 secţii de votare organizate în străinătate pentru alegerile parlamentare, Ministerul Afacerilor Externe a elaborat o hartă interactivă dezvoltată pe platforma Google Maps şi accesibilă prin intermediul site-ului MAE la: http://www.mae.ro/locatiile_secţiilor_de_votare.

 ____________________________________________ 

Foarte important de reţinut, românii din afara graniţelor pot vota doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă ţară şi pot dovedi acest lucru. Românii care se află în străinătate ca turişti sau în interes de afaceri nu pot vota.

Pentru românii stabiliţi în străinătate au fost deschise 417 secţii de votare, cel mai mare număr de până acum. Cele mai multe sunt acolo unde există, desigur, comunităţi mari de români, Italia, Spania şi Republica Moldova.

Aproape 47.000 de români au votat până acum în străinătate, dintre care peste 14.000 în Republica Moldova. Peste Prut a fost trimis un număr record de buletine de vot: 87.500. Ca să poată vota, cetăţenii români au nevoie de actul de identitate, dar şi de documentele care dovedesc reşedinţa moldovenească.

Cele mai aglomerate secții de votare sunt cea de la Consulatul României la Chișinău și Ambasada României în Republica Moldova. 

De asemenea, și românii din Franţa au început să vină la vot. Peste 1.500 dintre ei şi-au exercitat deja dreptul de vot. Prezența la vot este mai mare decât cea la alegerile parlamentare din 2012. Oamenii care vin la vot vorbesc despre „speranță” și „schimbare” și votează cu gândul la ei și la cei de acasă. 

În Marea Britanie, până la ora 14.00 aproape 2.500 de oameni au trecut pe la urne. Cei mai mulţi dintre ei, în Londra. Românii din Marea Britanie au la dispoziție 20 de secții de votare, dintre care opt în Londra. 

La Ambasada României de la Madrid au fost deschide două secţii de votare. În Spania se votează de la ora 08.00, ora României, iar până la ora 14.00, aproximativ 4.300 de persoane şi-au exercitat acest drept. 

Spania are cea mai mare comunitate de români din Europa, după Italia. În consecinţă, şi secţiile de votare din Spania sunt printre cele mai numeroase: 53 din totalul de 417 secţii de vot din străinătate sunt deschise în această ţară. Cinci sunt la Madrid, la Ambasadă, secţia consulară şi Institutul Cultural Român. Conaţionalii noştri din Spania au la dispoziţie secţii de votare şi în oraşe ca Barcelona, Getafe, Pamplona, Sevilla sau Malaga.

Românii din Spania au putut vota şi prin corespondenţă. Autorităţile le-au trimis aproape 2.800 de plicuri, dar numai 700 dintre ei le-au expediat înapoi în ţară cu votul exprimat. Peste 83.000 de români din Spania au votat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014.

Alegeri parlamentare 2016. Puteți vedea online prezența la vot


 

Digi24 va urmări întreaga zi procesul de votare. Vom transmite prezenţa la vot în tip real, vom avea primele estimări ale rezultatelor la ora 21:00, graţie unui exit-poll IRES şi vom transmite, la cald, primele reacţii de la sediul celor mai importante partide.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri