Alexandru Arșinel, intervenție la inimă. Medicii i-au montat un stent

Data actualizării: Data publicării:
alexandru arsinel digi24
Foto: captura Digi24

Actorul Alexandru Arșinel, care a fost internat, duminică seara, la secția de cardiologie a Spitalului Universitar București, a suferit o intervenție la inimă, medicii montându-i un stent. Alexandru Arșinel acuzase, duminică, dureri toracice. 

arsinel
Foto: captura Digi24

La Spitalul Universitar, unde s-a prezentat la camera de gardă, actorului i s-au făcut mai multe investigații medicale și a fost examinat inclusiv de prof. Dragoș Vinereanu, care a decis să continue investigațiile în cursul zilei de luni. „Astăzi a fost supus unei coronarografii, în urma căreia s-a decis implantarea unui stent pe artera interventriculară anterioară a inimii, una din arterele mari din zona cardiacă, pentru că avea o stenoză de 70 la sută”, a anunțat luni Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar. Diagnosticul a fost de „sindrom coronarian acut”. Ea a precizat că starea lui Alexandru Arșinel este acum stabilă, „este conștient, cooperant, stabil hemodinamic, respirator, mănâmcă și este foarte bine”.

Procedura de montare a stentului a durat circa 40 de minute și a decurs fără complicații. Ea presupune introducerea unui cateter pe artera femurală, care este însoțit de un „balonaș” care se deschide fix în zona arterei stenozate și permite în felul acesta revascularizarea mușchiului cardiac. 

Stresul este implicat în aproape toată patologia cardiacă, a spus Adriana Nica, întrebată dacă aceasta poate fi cauza problemelor cardiace a lui Alexandru Arșinel.  Actorul, în vârstă de 78 de ani, a fost afectat de pierderea partenerei sale de scenă, actriţa Stela Popescu, care a murit în 23 noiembrie în urma unui atac cerebral. El a suferit în 2013 și un transplant renal și suferă de diabet zaharat și hipertensiune arterială.

De altfel, Adriana Nica a subliniat că în afară de stres, în cazul lui Alexandru Arșinel este vorba și de alte afecțiuni - dislipidemie, diabet zaharat tratat cu antidiabetice orale și hipertensiune, toate acestea, coroborate, ducând la depunerea unor cristale de colesterol cu greutate moleculară mică, ceea ce a dus la „înfundarea” parțială a arterei. În câteva zile, în funcție de evoluția stării sale, Alexandru Arșinel va putea fi externat, dar va trebui să petreacă o perioadă în mai puțin stres și agitație.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri