Anchetă după o operațiune de salvare SMURD nereușită

Data publicării:
elicopter smurd

Anchetă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în urma intervenţiei din munţi, de seara trecută, când o turistă rănită a fost scoasă dintr-o crevasă de un elicopter privat, pentru că SMURD-ul nu a putut duce la capăt misiunea. Şi asta după ce acelaşi pilot privat nu a fost lăsat să intervină.

Familia femeii a apelat imediat după accident la un pilot experimentat de la o companie privată. Departamentul pentru situaţii de urgenţă a chemat însă un elicopter SMURD, iar pilotului privat nu i s-a permis intervenţia. Salvatorii SMURD au survolat mai bine de o oră zona, dar pilotul a decis că nu poate duce misiunea la bun sfârşit. A fost chemat din nou elicopertul privat.

„Modul în care ieri s-a făcut intervenţia acum este sub analiza Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Poate că a intervenit cineva şi a riscat un pic în plus decât piloţii de la elicopterul SMURD. Reuşim, reuşim, reuşim şi într-un moment, cineva va risca acest unu la sută în plus şi s-ar putea să rupă gâtul echipei şi gâtul celor care sunt sub elicopter şi trebuie să fie salvaţi”, a spus Raed Arafat, șef Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Nu intrăm fizic cu elicopterul în crevasa respectivă, fiind foarte îngustă, și firul nu ajunge efectiv până la victimă și unde sunt cei de acolo. Dumnealui dacă are fir mai lung sau așa, să intervină”, spunea în cursul intervenției Radu Lespezanu, pilot SMURD.

Pilotul care a salvat-o în cele din urmă pe femeie ia apărarea celor de la SMURD.

„Piloții sunt foarte buni, numai că probabil au unele restricții”, spune Constantin Apăvăloaie, pilot.

Femeia era grav rănită şi era vital să fie scoasă de acolo cât mai repede. În cădere şi-a rupt femurul, umărul şi antebraţul. Era lovită rău şi la cap.

„A venit elicopterul SMURD, care n-a putut să se apropie nici la un kilometru. SMURD-ul nu i-a lăsat, timp de două ore, să se apropie”, spunea Oana Țeca, victimă.

Salvarea cu elicopterul privat a durat doar opt minute. Femeia de 44 de ani a fost dusă la baza muntelui, de unde a fost preluată de SMURD.

O situaţie similară a fost pe 31 octombrie 2015, când un echipaj SMURD Mureș trimis în zonă nu a putut prelua victima unui accident grav, tot pe acelaşi versant al Munţilor Piatra Craiului. Pilotul le-ar fi spus salvamontiştilor că aparatul nu are suficient combustibil, iar tehnicienii nu știu să folosească troliul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri