BAC 2016 | Subiectele la limba română: romanul psihologic și cel interbelic

Data publicării:
ELEVI IN BANCA EXAMEN BACALAUREAT AGERPRES

Subiectul al treilea este cel care pare să le fi pus cele mai mari probleme absolvenţilor de liceu care au susţinut proba la Limba şi Literatura Română a Bacalaureatului. Cei care au terminat un profil real au avut de scris despre un roman interbelic, la alegere.

„Nu mă aşteptam să pice tot „Ion”, că a fost şi la simulare, dar am mai ţinut minte de atunci. A trebuit să aleg un roman interbelic şi am preferat „Ion” (de Liviu Rebreanu – n.r)”, spune unul dintre candidaţi.

„A fost uşor. Pentru că am avut de ales din foarte multe opere şi... asta a fost uşor. Am putut să alegem aproape orice roman”, spune un altul.

Iar absolvenţii de profil uman au avut cerinţe asemănătoare, însă, pentru un roman psihologic. Dascălii spun însă că tocmai această mare libertate de a alege i-ar fi putut încurca pe copii.

Au avut o problemă în a alege. De exemplu, dacă au ales „Moromeţii” (de Marin Preda – n.r) nu era bine. Moromeţii nu este un roman interbelic. Iar, la uman dacă în loc de un roman psihologic, să zicem din cele ale lui Camil Petrescu - „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” sau „Patul lui Procust” -, au ales „Ion” iarăşi nu era bine”, explică Emanuela Pestroiu, profesoară de Limba Română.

La profilul Real, la Subiectul I, elevii au primit un text la prima vedere din piesa de teatru „Madona” de Tudor Muşatescu.

La Subiectul II, absolvenţii de clasa a XII-a au de realizat un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor.

La Subiectul III făcea referire la viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic.

La profilul Uman, la Subiectul I, elevii au avut de rezolvat o serie de cerinţe din piesa de teatru „Citadela sfărâmată” a lui Horia Lovinescu, în timp ce la Subiectul II, elevii au avut de realizat un text despre rolul lecturii în dezvoltarea personală.

La Subiectul al III-lea, elevii au primit caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

Marţi, se va desfăşura proba de limba şi literatura maternă, iar miercuri, 6 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului la disciplinele Istorie şi Matematică.

Ultima probă scrisă din sesiunea curentă, proba la alegere a profilului şi specializării este programată vineri, 8 iulie, unde candidaţii au putut opta pentru una dintre următoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri