Bani mai mulţi pentru chiriile demnitarilor: Până la 1.000 de euro pe lună

Data actualizării: Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
Foto: Agerpres

Guvernul vrea să majoreze plafoanele pentru locuinţele de serviciu ale miniştrilor şi secretarilor de stat care nu au în proprietate locuinţe în Bucureşti. Proiectul a fost pus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern și ar putea fi adoptat astăzi.

lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
Foto: Agerpres

Potrivit proiectului de hotărâre publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, „miniştrii, inclusiv persoanele care ocupă funcţii asimilate celei de ministru, precum şi miniştrii delegaţi, care nu deţin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinaţia de locuinţe în municipiul Bucureşti, beneficiază, pe durata mandatului, în limita unui plafon maxim anual de 55.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosinţa imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat".

Lunar, ar fi vorba despre cel mult 4.583 de lei. Miniștrii vor beneficia de plata chiriei pe toată durata mandatului. Pentru 2016, pentru chiria miniștrilor au fost decontați 4.000 de lei pe lună.

De asemenea, „secretarii de stat şi persoanele care ocupă funcţii asimilate celei de secretar de stat, care nu deţin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinaţia de locuinţe în municipiul Bucureşti, beneficiază, pe o perioadă de 3 luni de la data numirii în funcţie, în limita unui plafon maxim de 9.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosinţa imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat"”, se arată în proiectul de hotărâre. Pentru secretarii de stat au fost decontați anul trecut 2.500 de lei pe lună.

Majoritatea miniştrilor nu deţin, conform declaraţiilor de avere, locuinşe în Bucureşti sau în împrejurimi, astfel că de prevederile acestei Hotărâri de Guvern ar putea să beneficieze miniştrii Lia Olguţa Vasilescu, Florian Bodog, Carmen Dan, Gabriel Leş, Sevil Shhaideh, Mihai Tudose, Toma Petcu, Adriana Petcu, Augustin Jianu, Marius Dunca, Mircea Dobre şi Graţiela Gavrilescu, potrivit News.ro.

Proiectul de HG mai prevede că persoanele prevăzute la art. 14 indice 8 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 101/2011, aprobată cu completări prin Legea nr. 382/2013, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia celor prevăzute la alin. (1), care nu deţin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinaţia de locuinţă în municipiul Bucureşti, beneficiază, pe durata mandatului sau a raportului de serviciu, în limita unui plafon maxim anual de 40.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosinţa imobilelor cu destinaţia de locuinţă, aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea RA-APPS şi propuse în vederea vânzării.

Este vorba despre magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, membrii Curţii Constituţionale, preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel, tribunalelor, judecătoriilor, precum şi preşedinţii secţiilor din cadrul acestor instanţe, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi asimilaţii acestora, procurorii-şefi ai direcţiilor şi secţiilor din cadrul Ministerului Public şi adjuncţii acestora, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi adjuncţii acestora, prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale şi judecătorii şi adjuncţii acestora, precum şi conducători ai instituţiilor publice şi înalţii funcţionari publici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri