Bani pentru apărare. România, lăudată de NATO

Data publicării:
nato soldati americani elicopter - flickr nato

Mesaj tranşant din partea Statelor Unite pentru NATO. Generalul James Mattis, noul secretar american al Apărării, le-a transmis membrilor Alianţei că dacă nu vor aloca doi la sută din buget pentru Apărare până la sfârşitul anului, atunci Statele Unite îşi vor reduce angajamentul faţă de NATO.

Noul şef al Pentagonului a venit la Bruxelles cu un mesaj clar pentru aliaţii din NATO.

„America își va îndeplini responsabilitățile, dar dacă țările voastre nu vor ca America să își reducă angajamentul față de această alianță, atunci fiecare capitală trebuie să își arate susținerea față de apărarea comună. (...) Trebuie să ne asigurăm că, până la sfârşitul anului, nu suntem în aceeaşi situaţie. (...) Contribuabilii americani nu mai pot suporta costul disproporţional al apărării valorilor occidentale. Americanilor nu trebuie să le pese mai mult decât vouă de securitatea copiilor voştri”, a spus Generalul James Mattis.

Statele Unite au cea mai mare contribuţie la bugetul NATO - 72% din totalul de 900 de miliarde de dolari.

Toţi înţelegem că suntem mai puternici şi mai în siguranţă împreună. Un NATO puternic este bun atât pentru Europa, cât şi pentru Statele Unite şi pentru Canada. Mai ales în timpuri de tensiune şi incertitudine, avem nevoie de un parteneriat transatlantic puternic şi un NATO puternic. Şi acesta a fost mesajul de la secretarul Mattis. În acelaşi timp, el a subliniat importanţa împărţirii poverii (pentru apărare, n.r) şi a subliniat importanţa ca acele state care nu îndeplinesc ţinta de două procente (din PIB, n.r.) să îşi mărească această contribuţie”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

România a fost printre ţările lăudate la ministeriala NATO, pentru că e printre statele care şi-au respectat angajamentul.

Bineînțeles, atunci când beneficiezi de securitate trebuie să și poți oferi. Recomandarea NATO este ca cel puțin 20% din sumă să meargă spre înzestrare, tehnică nouă. Vă spun cu responsabilitate și bucurie că noi, calcule pe care le avem, este că 40% vor merge spre capabilități”, a spus Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale.

În campania electorală, Donald Trump a descris NATO drept „o structură depăşită, care trebuie reformată” şi a spus că statele membre trebuie să înţeleagă că securitatea nu e gratuită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri